Завод за форензичку психијатрију Соколац: Обиљежена годишњица рада

Аутор: Јелена Маринковић

На данашњи дан, прије годину дана, у Завод за форензичку психијатрију Соколац, почели су да стижу први пацијенти. Тим поводом, пригодним програмом, радници ове здравствене установе данас су обиљежили прву годишњицу рада.

Бојан Копривица, који је прије два мјесеца ступио на функцију вршиоца дужности директора Завода за форензичку психијатрију, истакао је да је ово уједно прилика да се сумира шта је учињено у протеклом периоду.

– Прошле године, у ово вријеме, имали смо неколико пацијената, а данас их има шездесет један. На једном мушком одјељењу смјештена су тридесет два, а на другом двадесет три пацијента. Недавно смо формирали ново женско одјељење, гдје тренунтно борави шест пацијената. Подсјећам да они долазе из разних крајева Босне и Херцеговине, како из ентитета, тако и из Дистрикта Брчко – казао је Копривица.

У Заводу за форензичку психијатрију сусрећу се са одређеним финансијским проблемима, али новоименовани директор је оптимиста када је ријеч о рјешавању тих проблема.

– Истина је да постоје неизмирене обавезе према Пореској управи. Међутим, чинићемо све да, у сарадњи са Министарством здравља и Министарством правде, до Нове Године покажемо видљиве резултате у рјешавању тог проблема – навео је он.

На почетку рада, Завод за форензику сусрео се и са проблемом недостатка стручног кадра, тачније доктора специјалиста за ову врсту установе, а Копривица каже да се још увијек ради на рјешавању тих питања.

– Тренутно имамо осам доктора, од којих је један стално запослен, а остали су са привременим уговорима. Позитивно је што преговарамо са двије докторице из Сарајева, које су вољне да се придруже нашој установи, што би требало бити ускоро реализовано. Имамо на располагању тридесет медицинских сестара и петнаестак помоћних радника за његу болесника, што значи да већински кадар чини медицинско особље – додао је он.

Новина у Заводу за форензичку психијатрију Соколац је што је од почетка децембра организована и радно – окупациона терапија.

– Ријеч је о закључку који је Влада РС донијела 2015. године, а који подразумијева да преласком пацијената из Психијатријске болнице Соколац у ову установу пређе и вишак радника који тамо остане. Сада терапеути из Психијатрије настављају да воде радно – окупациону терапију са пацијентима у Форензици – објашњава в.д. директор Бојан Копривица.

Ова рекреативна терапија за пацијенте је затвореног типа. У наредном периоду инсистираће се на организовању радно – окупационе терапије на отвореном простору, али то није једина активност која се пружа пацијентима.

– Располажемо добро опремљеном фискултурном салом, гдје се пацијенти могу бавити различитим спортовима, као што су кошарка, фудбал, одбојка, стони – тенис. Настојаћемо да ускоро опремимо библиотеку за коју већ имамо предвиђену просторију, како би пацијенти слободно вријеме проводили на најбоољи могући начин – истакао је Копривица, и додао да је најважније да су пацијенти задовољни, јер услови у затворима у којима су били не могу се поредити са оним што имају у Заводу за форензичку психијатрију Соколац.

Стављање у функцију Форензичке психијатрије у Сокоцу од огромне је важности за систем реализације кривичних санкција БиХ, јер се особе којима је неопходна стручна, медицинска помоћ, годинама налазе у неадекватном смјештају у КП заводима или другим установама.

У изградњу овог Завода, Влада Швајцарске је уложила 6.685.000 КМ.