Импозантно на ауто-путу: Спаја се највећи мост у еx YУ (ВИДЕО)

Након што су крајем октобра завршени сви стубови највећег моста на простору бивше Југославије, почели су радови на распонској конструкцији моста Морачица.

Дужина моста је 960 метара, а укупна ширина 23м40 метара. Висина највишег стуба износи 180 метара, заједно са темељем и конструкцијом, односно висина самог стуба износи 161,5 метара.

Максимални распон међу стубовима је 190 метара.

Подухват оваквих размера није радио нико у региону. Ово ће бити највиши мост на простору бивше Југославије.

Радови на потпуном пробијању завршени су на два тунела Јабучки крш и Клопот и једне цеви тунела Вилац. До краја године, како је раније писао ЦдМ, биће пробијен тунел Мрке.

Импозантни објекти на траси, попут моста Морачица, тунела Вјетерник, биће примери модерне саобраћајне инфраструктуре у региону и шире.

Довољно је поменути податак да за 41 км, колико је дуга деоница, са 63 метра надморске висине код Смоковца ауто-пут у Матешеву долази на преко 1.100 метара.

Пројектована брзина на овој деоници ауто-пута је 100 км/х, а време путовања између Подгорице и Колашина скраћује се са садашњих сат и 30 мин на 25 минута.

Иначе, од почетка године на ауто-путу су изведени радови вредни 147,9 милиона евра, за шта је утрошено 81,89 одсто планираног буџета.