Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске: РТРС показао да није јавни сервис свих грађана

На адресу портала „Соколац-срце Романије“ стигло је реаговање Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске поводом емитоване емисије „Лазански директно“ на Радио-телевизији Републике Српске (РТРС).

Реаговање преносимо у цијелости и без измјена:

Поштовани,

У емисији Телевизије Републике Српске Лазански директно по ко зна који пут РТРС је показао да није јавни сервис свих грађана и да најчешће извјештава и пласира једностране информације, мишљења и ставове одабраних појединаца и политичких субјеката без реакције других или прозваних страна.

Свјесни смо, а требало би да ви то још боље знате, да се ради о крајње не професионалном раду супротно одредбама Закона о вашем оснивању и супротно свим нормама кодекса понашања новинара, да не наглашавамо ваш однос према јавности. Стога није ни чудо што све више појединаца, али и политичких субјеката РТРС називају „режимском телевизијом“.

У поменутој емисији изгубили сте све критеријуме о професионалном информисању и нисте испунили основни циљ да све грађане РС истинито информишете о догађајима крајем 1995. године да би потомци погинулих бораца и цивила знали истину о догађајима о „ паду општина Западне Крајине“ у агресији хрватске војске и ТЗВ Армије БиХ. При томе пласиране су неистине којима се понижава ВРС и тадашње руководство РС и локалних заједница Крајине. Отишли сте толико далеко са неистинама да их оптужујете да су „ продали и предали „ ту територију и грађане оставили на милост и немилост српским непријатељима“. То не само да није истина већ представља, у најмању руку, искривљивање чињеница о стварним догађајим, мјесту и улози тадашњег политичког руководства и ВРС.

Истина је да су руководство РС, заједно са руководствима локалних заједница и ВРС чинили све да спасе становништво од поновног геноцида и сачува српску територију Западне Крајине.

У поменутој емисији РТРС ови догађаји су искривљени, неистинито и нетачно исказани у иступима водитеља – плаћеника Лазанског и некомпетентног бившег официра Милутиновића.

Од РТРС захтијевамо да се извине јавности због изнешених неистина и нетачних података од стране поменутог плаћеника и његовог саговорника некомпетентног пуковника које су изнијели у тој емисији. Они су, што поуздано знамо, изрекли низ лажи и оптужби на рачун тадашњег руководства РС и Срба који су у тим најтежим данима за српски народ у БиХ храбро преузели одговорност и спасили и одбранили српски народ и створили Републику Српску.

Због чега и за чији рачун такво понашање у емисији!?

Очекујемо од БОРС-а, чланова и руководстава СДС-а, СДС Изворног и других политичких партија које су настале из СДС-а јасну реакцију и да кажу да се РТРС мора изградити и постати у истину јавни сервис свих грађана и благовремено, истинито и тачно информисати грађане о свим, а нарочито о поменутим догађајима у нашој Крајини.

Сматрамо да би, истине ради и предлажемо РТРС да организује нову емисију на исту тему, али са компетентним преживјелим учесницима тих догађаја.

Позивамо БОРС, СДС РС, СДС Изворни, Удружење војних старјешина и друге отаџбински опредијељене невладине организације настале из одбрамбено отаџбинског рата да осуде неистине изнесене у поменутој емисији које изрекоше прозвани појединци и инсистирају на новој емисији у којој ће компетентни учесници расвијетлити истину о тим догађајима и скинути љагу са часних људи, тадашњег политичког и војног руководства који су најзаслужнији за стварање данашње нам слободне, демократске отаџбине Републике Српске.

ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА
Горан Мачар