Источна Илиџа завршава позитивно 2017.годину

0

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да ова општина једна од ријетких локалних заједница у Републици Српској која неће забиљежити дефицит у 2017. години.

Божовић је изјавио Срни да је Буџет за 2018. годину, који су одборници усвојили на посљедњој сједници Скупштине општине Источна Илиџа у износу од 6. 177.778 КМ, заснован на реалним претпоставкама.

Он је навео да је у протеклом периоду започет одређен број пројеката чија реализација ће бити настављена, а међу онима који доминирају су изградња болнице, као и завршетак радова на државном затвору, који представља једну од најважнијих инвестиција у БиХ.

Божовић је нагласио да је у наредној години планирано уређење урбаног дијела локалне заједнице, завршетак пјешачке зоне и спомен-парка Вељине, те изградња централног спомен-обиљежја погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

„У 2018. години у плану је реконструкција саобраћајница и наставак изградње канализационе мреже у Војковићима, чиме ће бити ријешен овај дугогодишњи проблем. Значајна средства биће уложена у развој примарне здравствене заштите, а приоритет је куповина санитетског возила за потребе Дома здравља Источно Сарајево, који је у заједничком власништву општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа„, истакао је Божовић.

Он је рекао да је на подручју општине Источна Илиџа примјетно и благо повећање броја запослених.

„У сљедећој години очекујем и реализацију одлука које смо усвојили у овој години, а односе се на ослобађање привредних субјеката плаћања ренте и уређења за изградњу пословних објеката у одређеним пословним зонама и за изградњу гаражних мјеста у пословним и стамбено-пословним објектима“, истакао је Божовић.

Он је додао да би уређење инфраструктуре у спортском комплексу у Војковићима требало да буде у потпуности реализовано са иностраним партнером, те да је у плану и реконструкција спортских игралишта на подручју општине Источна Илиџа.

„У 2018. години издвојићемо 40.000 КМ за новорођене бебе наше општине и за трећи покушај вантјелесне оплодње за шта издвајамо 2.000 КМ по кориснику. У овој години за исту намјену било је предвиђено 25.000 КМ“, појаснио је Божовић.

Предсједник Скупштине општине Источна Илиџа Раде Ћосовић рекао је да је задовољан радом одборника у 2017. години, истичући да је испоштован програм и план рада и развоја, као и да су усвојене значајне одлуке у вези са успостављањем индустријских зона и проширењем градских насеља.

„Једна од тих зона је ‘од моста до моста’, којом је обухваћено подручје од насеља Војковићи до Крупца. У наредној години настављамо са планом развоја комуналне инфраструктуре равномјерно у свим мјесним заједницама, а биће извршене и промјене појединих планских докумената када је ријеч о насељу Добриња један и Добриња четири, у оквиру којих ће на подручју од Тржног центра ‘Бинго’, мотела ‘Вељине’, Храма Светог Василија Острошког и зоне шеталишта бити ново насеље, гдје је предвиђена и изградња Гимназије“, навео је Ћосовић.

Постави одговор