Јосиповић: Наивно је мислити да Хрватска и Турска могу ријешити питање БиХ

0

Бивши хрватски предсједник и лидер странке Напријед Хрватска, Иво Јосиповић, изјавио је данас да је наивно мислити да Турска и Хрватска могу наћи рјешење за БиХ.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић данас ће се у Турској састати са предсједником Реџепом Тајипом Ердоаном, а главна тема разговоа ће, како се очекује, бити стање у БиХ, посебо измјене Изборног закона.

Јосиповић поручује да предсједница, с обзиром на ранија искуства, треба да буде јако опрезна.

„Сваки допринос је добродошао, али ту треба бити јако опрезан јер је Хрватска знала да се насуче кад се мијешала у унутрашњу политику БиХ. Предсједница треба јако добро да измјери до које мјере смије да отвара унутрашње питање БиХ“, рекао је Јосиповић.

Истакао је да би лично ту био врло опрезан и пазио да не уђе у црвено, у мијешање у унутрашња питања трећих земаља.

Што се тиче промјене изборног законодавства у БиХ, Јосиповић је оцијенио да се рјешење не смије тражити изван БиХ.

„Битно је знати да не постији рјешење изван земље, рјешење за БиХ мора бити нађено у самој БиХ. Све државе или политике се морају одрећи амбиције да БиХ натурају рјешење споља. Тамо све три стране имају своје страхове, амбиције и плусеве. Надам се да је предсједница свјесна лимита који има“, рекао је Јосиповић за загребачку Н1.

„Разговори Хрватске и Турске о унутрашњем законодавству БиХ немају никаквих изгледа. Неће се то догодити, то је потпуна наива, то се мора провести у БиХ између свих страна“, упозорио је Јосиповић.