Отворено писмо Рајка Дукића упућено Предсједници Владе РС Жељки Цвијановић

1

На адресу портала „Соколац-срце Романије“ данас је стигло отворено писмо предсједника компаније „Боксит“ Милићи г-дина Рајка Дукића, упућено Предсједници Владе РС госпођи Жељки Цвијановић.

Писмо преносимо у цијелости и без корекција:

У Блицу од 11. јануара ове године, под насловом „Акцизе у циљу јачања привреде“, изјависте да ће повећање акциза, односно цијена горива, бити подстицај и замајац привреде Републике Српске.

Претпостављам да се Ваша изјава односи, превасходно на Западни дио Републике Српске, гдје се искључиво граде ауто-путеви а које гради грађевинска оператива из Западног дијела. А ако није тако, онда ми објасните какве ће користи имати привреда Источнога дијела, на примјер Компанија „Боксит“, која ће, по основу акциза, дати за гориво око 600.000 КМ.

Ако се гради само да би се градило, односно запослила грађевинска оператива, а без икакве рачунице о исплативости градње тих ауто-путева, имајући притом у виду отплату ануитета, трошкове инвестиционог и текућег одржавања, плате итд., не своди ли се то на рачуницу: „Држи банку, пусти хиљадарку“.

Зар Вам Хрватска, са којом се везујете ауто-путевима и проблеми које она има са својим, није за наук, па да на примјер размислите да, умјесто мегаломанских и скупих ауто-путева, реконструишете постојеће путеве, преводећи их у брзе цесте. Можда би нешто од тога припало Источном дијелу који ће, кроз повећане акцизе и кроз враћање дугова и покрића губитака ауто-путева, имати и те какве „користи“.

Поздрав,

Предсједник Компаније
мр Рајко Дукић

1 коментар

Comments are closed.