Влада Федерације одобрила новац за пензије

0

Влада Федерације БиХ (ФБиХ) данас је на хитној телефонској сједници одобрила 2. 597. 859 КМ за 44 радника Рудника мрког угља у Зеници који су стекли услове за одлазак у пензију, а не могу је остварити због неуплаћених доприноса.

Овом одлуком федерална Влада је, у функцији Скупштине Развојне банке ФБиХ, одобрила да буде дозначено 2.597.859 КМ за доприносе за ПИО/МИО, здравствено осигурање и осигурање од незапослености за 44 радника.

За реализацију одлуке задужени су Развојна банка Федерације БиХ, Федерални завод ПИО/МИО, Пореска управа ФБиХ и федерално Министарство енергије, рударства и индустрије.

Податке по кантонима о неуплаћеним доприносима за здравствено осигурање и за доприносе за осигурање од незапослености, федерално Министарство енергије, рударства и индустрије ће доставити Развојној банци Федерације БиХ, саопштено је из федералне Владе.

Рудник мрког угља Зеница, који послује у оквиру концерна „Електропривреда БиХ“, прослиједио је 6. децембра федералном Министарству енергије, рударства и индустрије списак 44 радника овјерен од Пореске управе ФБиХ и збирну рекапитулацију са укупно потребним средствима за уплату доприноса за 44 радника у данас одобреном износу, додаје се у саопштењу.

Радници Рудника мрког угља „Стара Јама“ у Зеници ступили су данас у једночасовни штрајк упозорења, који ће организовати сваки дан до 19. јануара, саопштено је данас из Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ.

„Позивамо све надлежне институције да што прије нађу рјешење за ове раднике, који су часно и поштено, обављајући најтежи посао у ФБиХ, зарадили пензије“, наводи се у саопштењу.