И у најтежим ратним временима док су боравили у рововима, младићи из Републике  Српске нису заборавили на фудбал , сањали су дан када ће се поново играти фудбал. Неће проћи много времена до остварења тог сна. Управо, истог дана када је у Бањлуци одржана Оснивачка скупштина Фудбалског савеза Републике Српске, на градском стадиону, на коме су у предратном периоду играли најбољи југословенски клубови са Борцем, а понекада и репрезентација Југославије, одигране су двије ревијалне утакмице.

Дакле, тог 5. септембра 1992. сакупише се борци, добише два дана предаха и одиграше утакмицу са екипом коју су саставили новинари. Утакмица је протекла у ревији голова и завршена без побједника 3:3.

Смилески је постигао два, а Чолић један гол за „новинаре“, док су поготке за фудбалере ратнике дали Вучић (из пенала), Грачанин и Тулић. Главни спектакл Босанска Крајина – Семберија, централна Босна завршен је побједом Крајишника  4:0. Владо Јагодић је постигао три, а Вујичић један гол. Утакмицу је судио Драгичевић уз асистенцију Мицева и Радусина (сви из Бањалуке). Био је то велики дан за фудбал у Републици Српској, његово треће рођење – прво 1908., друго 1945. и ово треће 1992. у ратном вихору!

Сутрадан по оснивању ФСРС и одигравању ове утакмице, борци ратници вратили су се у ровове, на прву линију одбране Српске. Одмах по оснивању ФСРС покреће практичне акције за оживљавање фудбалског спорта. У жељи да фудбал крене, најагилнији су били у Градишци гдје ће бити основан први Подручни савез у Српској.

Прије тога ФСРС покреће акцију „Тражимо фудбалске таленте“.

У оквиру прве акције одржан је турнир четири екипе (у конкуренцији пионира и кадета) 1. новембра 1992. наступиле су екипе Борца, Наприједа, БСК (Бања Лука) и Козаре (Градишка). Главни судија био је Мирослав Остојић из Градишке. Постигнути су резултати (пионири) : Козара – Напријед 1:2, Борац – БСК 1:3 ; кадети : Борац – БСК 6:1, Напријед – Козара 0:0.

Бања Лука је била домаћин другог турнира „Тражимо фудбалске таленте“. Утакмице су одигране на Борчевом стадиону, 8. новембра 1992. године. Наступиле су екипе Борца, Наприједа, Бска, и Рудара из Приједора. Постигнути су ови резлутати, пионири: Козара – БСК 1:4, Борац – Напријед 5:0 ; кадети: БСК – Козара 3:4, Борац – Напријед 2:1, Борац – Рудар Приједор 1:1.

Трећи турнир одигран је у Бања Луци на игралишту Наприједа, 15. новембра 1992. године. Постигнути су резултати, пионири: Борац – Напријед 1:1, Напријед – БСК 1:0 ; кадети: Борац – Козара 5:2, Напријед – БСК 0:0.

Ова премијерна лијепа акција ФСРС завршена је 21. новембра 1992. у Српцу. У ревијалним сусретима наступили су пионири, кадети и јуниори. Репрезентација Босанске Крајине коју је водио селектор Велимир Сомболац играла је са бањалучким Борцем. Постигнути су ови резултати; пионири: Репрезентација Крајине – Борац 2:2 ; кадети: Репрезентација Крајине – Борац 0:4 ; јуниори: Репрезентација Крајине – Борац 1:1. Проглашени су и најбољи: Игор Вујановић (пионир Козаре) Драган Бенић (кадет Борца); Илхан Курић (Рударов јуниор).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име