Грабар-Китаровић и Вучић након састанка: Морамо имати много боље односе

0

На заједничкој конференцији за новинаре, поручено је да ће Србија и Хрватска ће убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.

Обраћајући се медијима, Грабар Китаровић је рекла да задовољна након данашњег састанка који је, како је рекла припреман мјесецима.

„Жељела сам да се тај састанак догоди у другачијим околностима, клими, али након ескалације вербалног рата одлучила сам прекинути то и позвати Вучића што прије“, казала је она.

Предсједница Хрватске је захвалила Вучићу што се одазвао позиву да се побољшају иначе бременити односи Србије и Хрватске, бременити поготово због прошлости коју, како је рекла, за сада нису помињали.

„Наша обавеза као председника је да се налазимо, разговарамо, рјешавамо оно што нас раздваја, налазимо пут ка будућности и будућности целог региона југоисточне Европе“, истакла је хрватска предсједница.

Казала је и да су се саговорници данас дотакли многих отворених питања, те да ће Србија и Хрватска морати да имају много боље односе у будућности, жељели то сви или не.

„Отворили смо многа питања, у многим стварима се нисмо сложили, неке теме смо приближили, а оно што је најважније је што смо договорили да се и даље састајемо и разговарамо“, поручила је Колинда након састанка.

Колинда Грабар Китаровић је истакла да је са Вучићем разговарала о питању несталих, које би требало што прије да се ријеши.

„Има пуно проблема, пуно година је прошло, али ме охрабрује воља господина Вучића да директно разговара са представницима удружења несталих“, казала је она и додала да ће се и сама састати са тим удружењима у Хрватској, али и у Србији.

Захвалила је Вучићу за конкретне потезе, његове лично и Владе, за финансијску помоћ хрватској заједници у Србији.

„Препоручујемо владама да наставе преговоре о граници у наредне двије године, а ако не буде рјешења, да се договоримо о изласку на међународну арбитражу“, рекла је Колинда.

Разговарало се, како је истакла, и о мањинама, односно положају Срба у Хрватској и обратно, и на том пољу је начињен искорак.

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је на срдачној добродошлици и честитао Колинди на храбрости што га је позвала због цијеле атмосфере која се стварала у Загребу и цијелој Хрватској због његовог доласка.

„У наредних сто дана покушаћемо да променимо атмосферу и сви државни функционери имаће обавезу да се понашају одговорно, у најбољем интересу обе земље, што није случај с обе стране, посебно у Хрватској“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су у разовору с његовом колегиницом Колиндом Грабар Китаровић понуђене информације које ће неким породицама значити доста у откривању где су њихови нестали чланови, те најавио да ће две стране у наредне две године покушати да ријеше проблем граница, а ако не дођу до рјешења, о томе ће морати да се иде на међународну арбитражу.

Такође, како је рекао на заједничкој конфернцији за новинаре, и Србија и Хрватска ће убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.

„Следеће недеље ћу примити представнике несталих из Хрватске, а могу да кажем да смо нека мала рјешења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало“, рекао је Вучић.

Разговарано је и о правосудним питањима, те ће бити настављен рад на свим правосудним питањима која оптерећују двије државе.