Приликом Свечаног дочека новоизабраног Митрополита Дабробосанског господина Хризостома који је био уприличен у септембру, у Сокоцу је боравио велики број људи из других градова и држава.

Ла­ри Ан­ги­јер и кум Ми­ло­је Ми­лин­ко­вић на кр­ште­њу у реци са свештеником (Фото: СПЦ)

Један од тих људи био је и амерички фотограф Ла­ри Ан­ги­јер који је поријеклом из града Џексона у Калифорнији. Током свога боравка у Сокоцу Ла­ри је обишао већину знаменитости нашег краја и направио невјероватне форографије од којих ће се неке наћи и у монографији Сокоца.

Приликом боравка у нашој општини, амерички фотограф Ла­ри Ан­ги­јер и његови пријатељи Зорица Зец, сарадница информативне службе Српске православне цркве и иконограф Милоје Милинковић посјетили су начелника општине Соколац Милована Бјелицу како би исказали задовољство срадачношћу људи са овога краја и како би добили што више информација о малом мјесту подно Романије.

*** Мост пријатељства Џексон-Београд-Соколац: Соколац је показао велико срце и домаћинску љубав

Обзиром да је Ан­ги­јер врло угледан и познат умјетник у свијету фотографије, наше светиње које је фотографисао нашле су своје мјесто у америчким енциклопедијама и публикацијама, а захваљујући њему у Америку су отишле и лијепе и позитивне приче са Романије, овјековјечене фотографијом. На састанку је са начелником гости су обећали да ово неће бити њихова једина посјета Сокоцу, јер већ на љето ове године постоји могућност да нашу општину посјети делегација из Калифорније на челу са Ларијем.

Прије пар дана у српским медијима одјекнула је вијест да је овај амерички фотограф прешао у православље. Наиме, Лари из велике љубави према православљу, српској култури и народу одлучио је да се крсти, а свети чин крштења обављен је у цркви Светог Саве у Џексону. Лари је добио крштено име Лазар.

Ова вијест наишла је на позитивне реакције, а обзиром да је Лазар боравио у Сокоцу, те да је остао одушевљен нашим гостопримством, радује нас чињеница да ћемо имати част да га поново угостимо. Овдје можете погледати текст који је објавила београдска Политика о Ларију и преласку у православну вјеру.

3 КОМЕНТАРА

  1. E šta da odšpijunira majke ti mile .da smo u kreditima do guše da cijene rastu svaki dan da borci imaju 130 km za godinu dana i niko nista da je Romsok napisao novu pjesmu sto su guslari odguslali jos jednom to mislim da veoma zanima Pentagon i Ciju pa covjek je vjerovatno ljubitelj starina vuce ga nostalgija za proslim i pretproslim vijekom pa je dosao da obidje ljude koji zive jos u tom vremenu .analiticarev komentar je u najmanju ruku smijesan dao Bog da nekad dodju na vlast koji ce promovisati pametne ljude matematicare fizicare, hemicare elektronicare, a ne ko ovi pjesnike, sportiste od kojih drustvo koristi nema nikakve izuzev njih samih i sportskih kladionica koje nas ukopase.

  2. dobar i pozitivan primjer kako jedan stranac zavoli grad u drugoj drzavi, zavoli ljude , obicaje i toliko mu se svidi da i vjeru nihovu prihvati .Gradjani Sokoca mogu biti samo ponosni na svoj grad i naravno na sebe i svoju gostoprimivost .Slazem se sa gospodinom Ratkom , nesmijemo i nemozemo posmatrati i prihvatai sve, na negativan nacin , a sto se spijuna tice , jesu medju srbima al nazalost to su sami Srbi