Република Српска опорезовала инвестиције!

Аутор: Марина Чигоја

0

Привредници у Републици Српској незадовољни су последњим измјенама Закона о порезу на добит којима се по први пут опорезују и камате на кредите намијењене за инвестирање, сазнаје портал Капитал.

Закон о порезу на добит до почетка прошле године РС прописивао је да се на камате на кредите које су фирме подигле како би инвестирале не плаћа порез јер су оне посматране као трошак. Међутим, измјенама овог закона које су ступиле на снагу почетком 2017. прецизирано је да се камате неће опорезовати, али само ако износе до 30 одсто пореске основице. На комплетан износ камата који прелази 30 одсто пореске основице фирме плаћају порез од десет одсто.

То је довело до огромног незадовољства привредника, посебно оних који имају велике кредите које су искористили за инвестрање.

„Практично, то значи да свако улагање предузећа које се остварује из кредита се ограничава, односно у потпуности гуши јер се не призању камате које су плаћене на средства која се улажу“, кажу саговорници Капитал-а и додају да ће с обзиром на развијеност привреде РС и посбено немогућност улагања из сопствених извора, спорна одредба довести до пада инвестирања, па чак и потпуног заустављања улагања.

Привредници постали свјесни новог намета тек када су изађивали завршне рачуне

Власник консултантске куће „Ракић адвисорy“ Дејан Ракић каже да готово све фирме имају проблем, јер велики број њих финансира инвестиције кредитом, остварује малу добит, а сада мора да плаћа порез и на камате на те кредите.

Он каже да су измјене Закона о порезу на добит ступиле на снагу почетком прошле године, али да су привредници постали свјесни намета које су оне донијеле тек недавно када су израђивали завршне рачуне.

Према овим измјенама привредници сада немају право на одбијање пореза на комплетан износ камата на кредите које су узели за инвестирање, него им се као трошак признају камате које износе до 30 одсто пореске основице за ту годину.

„То, конкретно значи да ако сте узели кредит од 10 милиона КМ на који обрачунате камате износе милион КМ, ви бисте према досадашњем рјешењу платили 100.000 КМ мање пореза на добит, јер су камате третиране као трошак. Међутим, измјенама закона предвиђено је да тих милион КМ камата није у потпуности ослобођено пореза, већ је ослобођено само до 30 одсто основице пореза на добит. То значи да би фирма морала имати добит од три милиона да би јој се милион КМ камата третирао као трошак“, рекао је Ракић.

Казао је да ће фирме које послују са добити мање осјетити овај намет, али да ће оне фирме које послују негативно имати велики додатни терет.

„С обзиром на то да већина фирми има веома малу или никакву добит, а инвестиције углавном финансирају кредитима, овакво законско рјешење им представља додатни трошак. Колико сам упознат већ су покренуте иницијативе да се траже нове измјене овог закона“, рекао је Ракић.

Повећани трошкови фирмама које имају велике издатке за камате

Директор сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић рекао је за Капитал да је Комора упозната са овом одредбом и да су се поједини привредници жалили због тога.

„Предузећа која хоће озбиљно да инвестирају морају да траже додатни капитал у банкама. С обзиром на то да је капитал у РС изузетно скуп и да су трошкови камата посебно у почетку отплатног периода знатно велики, а да сада нису одбитна ставка, ствара привидно већа добит на коју фирме плаћају порез“, рекао је Ћорић.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је за Капитал да се основица за порез на добит у претходном периоду добијала тако што су све камате на кредите које је фирма платила биле трошак, односно одбитна ставка.

„Међутим, од почетка прошле године то је промијењено тако да у основицу сада не улази камата, него се она посебно сабере и ако је испод 30 одсто вриједности основице за плаћање пореза она се у цјелости прихвата, али ако је преко тог износа, прихвата се 30 одсто, а преостали износ не улази у трошковну страну“, каже Павловић.

Истакао је да на овај начин законодавац повећао трошкове фирмама које имају високе камате.

„Ако сте трговац и купујете робу на кредит па вам камата буде толика да пређе тих 30 одсто основице за опорезивање, онда вам се такво пословање више не исплати“, рекао је Павловић.

Предсједник Уније Удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је још већи проблем то што фирме које оствариле добит па је инвестирале плаћају порез на добит као да су тај новац подигли, а не поново уложили.

„То је највећа замјерка коју имамо и ту имамо чврста обећања Министарства финансија да ће то бити укинуто. Мора бити нека стимулација за оне који инвестирају у проширење производње јер ће они сигурно запослити нове људе и помоћи развоју“, рекао је Шкребић.