ДЗ Хан Пијесак: На ивици сукоба – Ситуација напета (ВИДЕО)

0

У Дому здравља Хан Пијесак кључа незадовољство. Осим финансијских проблема, кашњења плата и неуплаћивања доприноса, нарушени су и међуљудски односи. Радници тврде да је вршилац дужности директора нелегално постављен, те да врши мобинг.

За вршиоца дужности директора Дома здравља Хан Пијесак у мају прошле године именована је докторка Радојка Голијан, бивши љекар ове здравствене установе која је 2008. године отишла у инвалидску пензију. Она тврди да су њеним доласком на чело Дома здравља ствари, прије свега у финансијском погледу, кренуле набоље, али се радници не слажу са њом.

Плате касне, а доприноси нису уплаћени за пуних пет година, јер транша коју Дому здравља за плате и остале трошкове исплаћује Фонд здравства Републике Спске, није довољна.

Наиме, у Дому здравља је запослено 26 радника, али Фонд признаје само непуна два тима породичне медицине.

Директорка тврди да недостајућа средства за рад Дома здравља намирује општина из буџета, али запослени, прије свега љекари, сматрају да то није тачно, те инсистирају да се транша Фонда повећа.

Стандард по којем на око двије хиљаде осигураника долази један љекар и одређена количина лијекова не може се примјењивати једнако за Бањалуку, у којој у једној улици имате хиљаду становника различитих годишта и за Хан Пијесак, који је планинска, разуђена општина са претежно старачким становништвом које живи у удаљеним селима.

Већина радника Дома здравља сматра да плата директора од око 50 хиљада марака годишње, додатно оптерећује пословање те установе. Уз то, именовање Радојке Голијан за вршиоца дужности директора сматрају нелегалним, јер је прије 10 година отишла и инвалидску пензију.

Радници Дома здравља који сматрају да је Голијан незаконито именована на мјесто вршиоца дужности директора и да за то нема ни сагласност Министарства здравља Републике Српске, тврде да је у све упетљано општинско руководство, тачније локални СНСД.