Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану: Обука за одборнике у јединицама локалне самоуправе

Аутор: Бојана Арбиња

У оквиру ReLOaD (Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану) пројекта, којим је обухваћена 21 локална заједница у Босни и Херцеговини, а десет у Републици Српској, данас је у сали Скупштине општине Соколац одржана једна од три предвиђене обуке, за новоизабране одборнике у јединицама локалне самоуправе.

Представник ReLOaD организције Горан Ракић истакао је да се недоумице у раду разликују од општине до општине, али да су то углавном питања исте или сличне проблематике.

– Поред тога што радимо са невладиним организацијама као и са службеницима локалне самоуправе, организовали смо и три једнодневне обуке за званичнике, односно одборнике Скупштине општине Соколац. Ово је прва обука на тему „Локална самоуправа“, која нуди основна знања о систему управљања локалном заједницом, казао је Ракић.

Према ријечима Борјанке Крсмановић, секретара Скупштине општине, обуци су присуствовали одборници који су имали прилику да се упознају са основним принципима рада и функционисања локалне самоуправе.

– Савез скупштина и општина је организовао једнодневну обуку за одборнике наше локалне заједнице. Ми ћемо наставити ову сарадњу, а наставак обуке слиједи у априлу и јуну мјесецу, истакла је Крсмановић.

Једна од тема наредног окупљања биће – Транспарентност и расподјела буџетских средстава.