У Српској ће у 17 општина бити инвестиран новац у разне пројекте од помоћи од 10 милиона марака колико је Србија одобрила Републици Српској. Део новца, око 500.000 марака, биће издвојен и за обнову храмова у Федерацији БиХ, а посебно је издвојено милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић и начелник општине Соколац Милован Бјелица

Према договору, између осталог, градиће се фискултурне сале у Приједору, Бијељини и Добоју.

Реконструкција основних школа биће у Осмацима и Братунцу. У Вишеграду ће бити изграђено дечје игралиште и помоћни стадион са изградњом приступних саобраћајница и паркинг простора.

У Градишки ће бити реконструисан Дом културе у Новој Тополи. У Мркоњић Граду подржаће се изградња спортско-рекреационог центра „Луке“. Челинац ће добити новац за изградњу моста у граду. У Пелагићево стиже новац за уређење Трга 9. јануар и изградњу спомен-комплекса „Васо Пелагић“, Нови Град и Козарска Дубица добиће средства за асфалтирање локалне путне мреже.

У Требињу ће бити помогнута изградња православног духовног центра у Мркоњићима – Попово поље (родно место Св. Василија Острошког). Србија ће финансирати и пројекте у општинама Соколац, Источна Илиџа и Ново Горажде.

У Зворник стиже новац за проширење капацитета Опште болнице, односно изградњу додатних 3.000 квадратних метара простора.

Зоран Стевановић, градоначелник Зворника

Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, каже, за „Новости“, да се грађани како овог града, тако и целе Српске радују свему што долази из Србије.

– Србија је још једном показала да брине за РС – каже Стевановић.

Са Дамиром Ковачевићем, приликом посјете Амбасади Србије у БиХ

Општина Соколац се нада да ће добити до 500.000 КМ из дела средстава које ће Србија донирати РС – каже начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица је рекао да ће ових дана локална управа дефинисати у шта ће све бити уложена средства и оценио да ће општина приоритет дати унапређењу инфраструктуре и решавању питања енергетске ефикасности у објекту Основне школе „Соколац“.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица са Предсједницом Владе Србије Аном Брнабић

– Већ смо поднели више пројеката – за завршетак водоводне мреже, санацију објекта основне школе, завршетак мртвачнице у војничком спомен-гробљу, за изградњу прилаза и спољно уређење два стамбена објекта са 64 стамбене јединице социјалног становања, који ће бити изграђени, и за спортске садржаје на комплексу стадиона „Бара“ и Спортског центра – навео је Бјелица.

Посебан део помоћи Србије одлази и за обнову порушених православних храмова у Федерацији БиХ. Према подацима из институција Републике Српске током рата на подручју БиХ је срушено 125 цркава, 66 парохијских домова и других црквених објеката, док су оштећене 172 цркве. Стотине порушених православних објеката и данас се налазе на подручју Федерације БиХ.

ПОМОЋ ДОБРОДОШЛА

Миле Марчета, српски делегат у Парламенту ФБиХ, каже за „Новости“ да је помоћ Србије добродошла за обнову храмова.

– Око храмова се окупљају људи, поготово повратници у Федерацију БиХ. Ми немамо коме да се обратимо осим Републици Српској и Србији за помоћ. Због тога је веома важна свака помоћ која стиже из Србије за српски народ у ФБиХ – рекао је Марчета.