ФБиХ брише ријеч „босански“ ка РС

0

Са саобраћајни знакова за вођење саобраћаја у Федерација БиХ према мјестима Босански Брод, Босански Шамац, Босански Нови, Босанска Дубица и Босанска Градишка биће изабрисана ријеч „босански“, потврђено је из Јавног предузећа “Цесте Федерације БиХ”.

Директор “Цеста Федерације БиХ “Љубо Правдић написао је како је одлука Уставног суда БиХ из 2011. године везана за неуставност одредби Закона о јединственом матичном броју БиХ.

„Уставни суд БиХ је донио одлуку којом налаже Парламентарној скупштини БиХ да у року од пола године у споменути закон угради само оне називе општина који су важећи у Републици Српској“, навео је Правдић.

Он истиче да су тако из овог закона избрисани називи Босански Брод, Босански Шамац, Босански Нови, Босанска Дубица, Босанска Градишка, а умјесто њих су нови називи Брод, Шамац, Нови Град, Козарска Дубица и Градишка. Избрисан је и назив Скендер Вакуф јер се та општина према актуелним прописима у РС зове Кнежево.

„На магистралним цестама ФБиХ налази се неколико знакова обавјештења за вођење саобраћаја према наведеним насељеним мјестима, које су постављене прије 2012. године, те ‘спорне’ називе ћемо исправити код ‘занављања’ предметне саобраћајне сигнализације. Наравно, од 2012. године поштујемо дате одлуке Уставног суда БиХ код постављања нове саобраћајне сигнализације“, наводи Правдић.