Ђукановић нови предсједник Црне Горе

0

На основу 80, 5 одсто обрађених података кандидат ДПС Мило Ðукановић води са 53,7 одсто гласова, испред кандидата већег дијела опозиције, Младена Бојанића који је освојио 33,8 одсто гласова, саопштио је ЦДТ.

Бирачка мјеста су затворена у 20:00 часова.

Предсједник ДРИ, Мерсудин Даутовић, је оцеијнио да су избори прошли у мирној атмосфери, да су грађани показали зрелост и одговорност.

Даутовић је рекао да ДРИ готово да није имала посла током читавог дана, те да је добијен само један приговор од предсједничког кандидата већег дијела опозиције Бојанића.

Он је рекао да је тим поводом ДРИ одржао ванредну сједницу и закључио да је приговор преурањен, односно да је претходно требало да буде поднијет општинским изборним комисијама.

Предсједник Црне Горе бира се на пет година.

Право гласа на изборима у ЦГ имало је 532.599 грађана, а право гласа, према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) искористило је 64 одсто уписаних бирача.

Опозиција тврди:Мноштво нерегуларности на изборима

Опозиционе партије и кандидати опозиционих странака тврде да су предсједнички избори били нерегуларни и да је било низ неправилности – од куповине гласова до паралелних спискова.

„Нови притисак на грађане од државног апарата забиљежен је у Бијелом Пољу. Наиме, полиција је наредила привођење активиста ДФ-а који су покушали да спријече малверзације и незаконите радње активиста ДПС-а“, саопштио је Демократски фронт, која је подржала кандидата Младена Бојанића.

УРА, која је такође подржала Бојанића такође оптужују ДПС за неправилности на изборима.

Из УРА је саопштено и да је на једном бирачком мјесту у Подгорици, чланица из бирачког одбора изговара наглас имена грађана који долазе на гласање.