Средњошколски центар „Василије Острошки“ Соколац: Технолошке иновације за кабинет информатике

Аутор: Бојана Арбиња

0

Град Источно Сарајево помогао је студентима Електротехничког факултета у Источном Сарајеву у изради аутономних мултифункционалних аутомобила- робота, који ће ученицима средњих школа са подручја Града приближити напредне технологије, те им омогућити да током средњошколског образовања стекну специфична знања из области аутоматике, електотехнике, информатике и мехатронике.

СШЦ „Василије Острошки“ Соколац данас је посјетио градоначелник града Источно Сарајево Ненад Вуковић и продекан за наставу на Електотехничком фалултету професор Божидар Поповић.

Овом приликом градоначелник Вуковић је истакао да је Универзитет у Источном Сарајеву најважнија институција на подручју Града.

– Надам се да ће већина средњошколаца из општине Соколац, али и осталих општина у саставу Града похађати наш Универзитет у чијем саставу је осам факултета. Од ових осам факултета, уз уважавање свих осталих, највећу пажњу кад је наука упитању завређује Електотехнички факултет. То је институција гдје станује знање, казао је Вуковић.

Продекан за наставу на Електотехничком фалултету професор Божидар Поповић представио је двадесетогодишњи рад ове установе, те изразио очекивање да ће се одређен број соколачких матураната одлучити да своје знање усавршава у овој високошколској усанови.

– Данашњи поклон школи – робот „Ардуино кит“ помоћи ће ученицима да поред основних вјештина програмирања стекну и додадтна информатичка знања. На нашем факултету постоје три смјера – Рачунарство и информатика, Електроника и аутоматика и Електоенргетика, који омогућавају квалитетно знање које је након студија примјењиво у пракси, рекао је Поповић.

Рад поменутог факултета најближе су представили студенти електотехнике. Студент треће године Младен Маловић демонстрирао је ученицима принцип рада робота „Ардуино кит“, те начине на који могу да га унаприједе на часовима информатике и рачунарства.

Он је најавио да ће се у наредном периоду у СШЦ „Василије Острошки“ одржати бесплатна школа програмирања „CoderDojo”. То је свјетски покрет основан у Ирској, с циљем пружања могућности учења програмских језика већ од најранијег дјетињства. Током 2016. године више од 38.000 дјеце је похађало школе програмирања у више од 60 земаља свијета.