Дан Прве и Друге романијске бригаде: Не смијемо заборавити значајне датуме (ВИДЕО)

У Сокоцу је данас обиљежено 26 година од формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде. Након служења парастоса у Храму Светог пророка Илије, услиједило је полагање вијенаца на Централно – спомен обиљежје у Сокоцу.

Вијенце су положили представници Града Источно Сарајево, општинских борачких организација Сарајевско – романијске регије, као и представници општине Соколац, СУБНОР-а, Борачке организације Соколац, која је организатор овог догађаја, те Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Соколац и чланови породица погинулих бораца.

Кроз Прву и Другу романијску бригаду прошло је више од 15.000 војника, од чега их је 1.500 дало оно најдрагоцјеније – живот. Са подручја општине Соколац погинуло је 287 бораца.

– Прва романијска пјешадијска бригада проистекла је из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и дејствовала је широм бивше Југославије прије избијања Одбрамбено – отаџбинског рата. Друга романијска бригада „покривала“ подручје Сарајевско – романијске регије – подсјетио је предсједник Скупштине Борачке организације Соколац и предсједник Регионалне борачке организације Жељко Лалић.

Ово је веома значајан дан за општину Соколац, јер је народ са ових простора дао неизмјеран допринос у протеклом рату – поручио је начелник општине Милован Бјелица.

– Соколац је раширио руке сународницима, који су морали да напусте своја вјековна огњишта. Послије Дејтонског мировног споразума, вјечно уточиште у Сокоцу, нашло је више од 1.000 погинулих бораца, који почивају на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ – додао је он.

– Туга остаје док год човјек гледа очима, али утјеха је што се обиљежавају и незаборављају овакви датуми – рекао је Стево Каповић, чији је син као добровољац погинуо 1992. године, у Горажду, у седамнаестој години живота.

Након полагања вијенаца, услиједила је посјета Спомен – соби у Сокоцу, у којој се налазе фотографије и лични предмети 650 погинулих бораца, те пригодан културно – умјетнички програм.