Јуче је у мјесној заједници Жљебови организован састанак на коме је формиран грађевински одбор за изградњу цркве у овом селу. За предсједника одбора уз благослов свештеника Илије Чупића мјештани су јуче именовали начелника општине Соколац, Милована Бјелицу.

Одбор чини двадесет и пет људи, већином мјештана Жљебова. Црква ће, како је раније речено бити грађена на имању покојног Илије Тошића, чија је породица донирала земљу. Формирањем грађевинског одбора завршени су сви припремни, административни и законски радови и након одобрења Његовог Вископреосвештенства Митрополита Дабробосанског Хризостома треба да се крене у поравнање земље на парцели, освећење земље, а већ у јуну и са изградњом темеља за ову светињу.

Према ријечима проте Илије Чупића, старјешине цркве Светог пророка Илије у Сокоцу, иницијативу за изградњу храма у Жљебовима покрену је Митрополит Дабробосански Хризостом.

– Обзиром да се овдје у Жљебовима десио историјски догађај дочека 61. Митрополита Дабробосанског, као успомену на овај велики дан Његово Високопреосвештенство господин Хризостом изразио је жељу да у овоме мјесту сагради храм, што смо ми са задовољством прихватили. Добили смо благослов, ја као старјешина храма Романијске Лазарице у Сокоцу и начелник Милован Бјелица да кренемо са припремом за изградњу. Врло брзо смо завршили административне припреме, по канонима Српске православне цркве на ту парцелу треба сада да поставимо дрвени крст, а већ у јуну са Божијом помоћи планирамо изградњу темеља. Наша жеља је да ово мјесто оплеменимо, да у њега Божији благослов призовемо кроз светињу и цркву Светог Томе апостола, а уз помоћ Божију и свих ових добрих људи да дочекамо да је изградимо, да у њој крштавамо, вјенчавамо и Бога славимо сви заједно, рекао је пројереј ставрофор Илија Чупић.

Начелник општине Соколац, на повјерење мјештана Жљебова изабран је за предсједника грађевинског одбора.

– Уз добру сарадњу са свештенством Црквене општине Соколац, на челу са портом Илијом Чупићем веома брзо смо завршили све припремне радове за изградњу храма, дакле административне и законске процедуре су обављене. Посебну захвалност дугујемо породици покојног Илије Тошића, која је уступила парцелу на своме имању у Жљебовима за изградњу цркве, која ће по њиховој жељи, а уз благослов Митрополита бити посвећена Светом апостолу Томи. Вечерас је формиран црквено- грађевински одбор који чини 25 људи, већином мјештана Жљебова који ће бити укључени у цјелокупни пројекат изградње. Одбор ће радити све по благослову и канонима Српске православне цркве, а уз благослов Божији ово наше дјело ће угледати свјетлост дана, рекао је Бјелица.

Предсједник мјесне заједнице Жљебови, Младен Орашанин рекао је да је већину мјештана обрадовала иницијатива за изградњу цркве у њиховом мјесту, те да ће увијек бити ту да помогну.

– Формиран је грађевински одбор у који су укључени представници свих фамилија које живе на подручју ове мјесне заједнице. Слободно могу да кажем да људи из Жљебова и Сокоца са задовољством подржавају иницијативу о изградњи цркве у нашем мјесту, јер црква је увијек била та која је окупљала људе, чува традицију и идентитет свога народа. Надам се да ће на неки начин да храм оживи наше мјесто и заустави одлазак људи. Ми који овдје живимо, бићемо на услузи Српској православној цркви за било коју врсту помоћи. Све што је у нашој моћи, ми смо ту, рекао је Орашанин.

Један од мјештана који је члан грађевинског одбора је и Момир Тошић.

– Ово је један камен темељац који би требало да нас окупи да се поново сви саберемо око наше Срспке православне цркве, да једном акцијом покушамо овај храм да подигнемо, а он ће даље да нас окупља и помогне у сваком тренутку и нама и овом мјесту и овој општини, истакао је Тошић.

Мирко Тошић, мјештанин Жљебова такође је члан црквено- грађевинског одбор аза изградњу цркве Светог апостола Томе.

– Дугујемо велику захвалност Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Дабробосанском Хризостому што је покрену иницијативу за изградњу храма баш на мјесту гдје смо га прошле године дочекали. Ми ћемо учинити све, колико нам могућности дозвољавају да што прије почнемо са изградњом и да што прије завршимо.

Списак са члановима грађевинског одбора прослијеђен је Митрополиту на благослов, а па одобрењу Његовог Високопреосвештенства одбор ће моћи да крене са првим активностима. Тренутни грађевински одбор чине – Раде Ђурковић, Момир Тошић, Младен Орашанин, Бране Витомир, Саво Крунић, Милован Бјелица, Мирко Пандуревић, Миленко Зупур, Драго Вукосављевић, Миле Савчић, Здравко Кусмук, Срђан Тошић, Митар Пајевић, Милан Вукосављевић, Јоле Цвијетић, Предраг Лакић, Небојша Ђерић, Мирко Тошић, Зоран Тошић, Бране Маловић, Здравко Орашанин, Митар Мијатовић и Перо Петрушић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име