Почео Први фестивал занатског пива

На Палама је данас почео Први фестивал занатског пива у организацији Удружења грађана за промоцију занатског пиварства “Киштра” из Источног Сарајева, на којем учествује пет излагача.

Члан Удружења грађана за промоцију занатског пиварства “Киштра” Вук Вучетић рекао је новинарима да су први пут у Палама организовали Фестивал занатског пива, уз помоћ Града Источно Сарајево.

“Током сајамског дијела манифестације сви излагачи ће имати прилику да представе своја пива и објасне посјетиоцима на који начин се производи занатско пиво”, рекао је Вучетић.

Он је навео да на фестивалу учествује пет излагача са простора Источног Сарајеву, а то су “Бирократа”, “Шерпаси”, “Куртенђур”, “Баџо”, “Газдино”.

Вучетић је додао да ће у вечерњем дијелу фестивала публику забављати сарајевски бенд “Сандеј сторис”.

Удружење ће централни фестивал организовати 4. августа у Источном Новом Сарајеву, каже Вучетић, на којем се очекује 20 излагача из БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе.

Излагач и члан “Бирократа” Перо Ћеклић каже да је овдје свако пиво различито, а предност коју имају је квалитет.

Марко Велетић, члан Удружење “Киштра”, истакао је да су регистровани прошле године како би могли организовати овакве фестивале, а сврха Удружења је да промовише занатско пиварство, окупи људе који се тиме баве у Источном Сарајеву и регији, и да на једном мјесту имају информације које су потребне за призводњу пива.

“Када се набаве сировине – јечам, квасац, хмељ и вода додају се неки додаци који само побољшавају арому. Квалитет и укус пива морају да буду на високом нивоу. Прво се ради производња сладине, укомљавање мљевеног јечма, пшенице, што зависи од стила пива се прави. Послије слиједи кување гдје се додаје хмељ који пиву даје јачину и разноразне укусе и на крају слиједи ферментација”, појашњава Велетић.

Он додаје да су ови кораци исти за сва пива, али да су састојци различити и зато постоје велике варијације у сладу.

Фестивал се одржава на платоу испред кафића “Јам Јар” и “РнР” у Улици Алексе Шантића, а посјетиоци ће имати прилику да пробају више различитих стилова занатског пива.