„Одлазак са КиМ, највећи успјех“

Шефица Еулекса Александра Пападопулу оценила је да је, после 10 година, највећи успех мисије то што одлази са Косова.

Она је у интервјуу за Н1 рекла да „није све савршено“, али да нико и није очекивао да ће се, како је навела „институције владавине права изградити у 10 година“ и додала да је „Косово сада потпуно одговорно за будућност“.

„Наш највећи успех је што одлазимо. Не бисмо то учинили ако би систем владавине права Косова био као што је био пре 10 година. Овде смо дошли да косовским властима помогнемо да успоставе основе система владавине права. Помогли смо и они су учинили велики напредак а сада је време да они сами буду потпуно одговорни и да одржавају оно што је постигнуто у ових 10 година“, рекла је Пападопулу.

Она је додала да нико и није очекивао да ће се институције владавине права изградити у 10 година.

„Наш највећи неуспех, као прво ако ме питате да ли је све савршено, рећи ћу – не, није. Али то није био наш циљ још из почетка, нико није очекивао да ће се институције владавине права изградити у 10 година и бити на савршеном нивоу. Заједно са Косовом смо постигли да изградимо основе и ситуација је данас много боља него што је била 10 година раније“, каже шефица мисије.

Упитана да ли је уверена да је Косово способно да преузме све случајеве, Пападопулу је рекла да капацитети постоје, а да ће се видети да ли ће бити успешни.

„Да ли ће бити успешни, остаје да се види. Да ли им је потребна помоћ, наравно да јесте. Ми зато не одлазимо потпуно већ остајемо с новом мисијом. Можда не остајемо у извршној улози већ остајемо са мандатом надгледања и саветодавања – што је несто између. Косово је сада потпуно одговорно за будућност јер смо дуго били заједнички одговорни“, рекла је она.

Како је нагласила, најважнији циљ јесте да се убудуће све оно што је постигнуто и задржи.

„За Косово ће највећи изазов бити одрживост институција владавине права и наравно побољшање јер има много тога што може да се побољша. Али ће најизазовније бити одрживост, док је наш циљ да помажемо да се оно на чему смо дуго радили, траје и побољша“, рекла је она.