Три четвртине грађана Србије за увођење редовног војног рока

Истраживачки центар за обрану и сигурност Србије објавио је како три четвртине грађана те земље подржава поновно увођење редовног војног рока, преноси Фена.

Истраживање је проведено у 11 општина и градова у Србији на укупно 1.117 испитаника оба пола и свих старосних структура. Њих 74 посто за поновно је увођење редовног војног рока, док је 26 посто против, саопштило је Министарство оббране Србије.

„Укупно 77 посто мушкараца је подржало такав одговор, а жена нешто мање, 74 посто, док, када је ријеч о старосној структури, редовито служење војске има највећу подршку испитаника старијих од 60 година, а најмању у популацији 40 до 49 година“, изјавила је представница Истраживачког центра Јасмина Андрић на конференцији за медије.

Државни службеник Министарства обране Александар Живковић казао је како је оспособљавање грађана за обрану од великог значаја за сваку земљу те како Министарство обране пажљиво анализира реализацију садашњег концепта добровољног служења војног рока.

Подсјетио је да је обвезно служење војног рока обустављено одлуком Скупштине Србије 2011. године, али да тим актом редовито служење војног рока није укинуто „већ само обустављено“, уз обавезу увођења у војну евиденцију и служења у резервном саставу.

Напоменуо је како се у Војсци Србије, у складу с плановима, изводи обука резервног састава особа које су одслужиле војни рок те како Министарство први пут организује и обуку војних обвезника старијих од 30 година и преведених у резервни састав, који нису одслужили војни рок.

„Министарство обране упутило је и иницијативу за увођење садржаја обуке у школски сустав Републике Србије како би ученици основних и средњих школа стјецали основна знања о суставу обране, што је мјера коју Министарство обране и Војска Србије подузимају с циљем јачања укупне способности грађана за обрану земље“, рекао је Живковић.

Живковић је све испитанике који су се изјаснили за увођење обвезног служења војног рока, али и остале грађане који то желе, позвао да се пријаве за добровољно служење војног рока територијалним органима Министарства обране, по мјесту пребивалишта.