Велика обећања: Све за гласове (ВИДЕО)

Након сједнице Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српској, којој је присуствовала и премијерка Српске Жељка Цвијановић, одлучено је да ће у Републици Српској у наредном периоду бити издвојено 12,1 милион марака за запошљавање више од двије хиљаде лица.

У првој фази нових запошљавања, кроз пројекат „Заједно до посла“ биће запослено 1606 лица за које ће се издвојити 8,5 милиона марака. Биће обухваћено 115 активних тражилаца посла као и 909 приправника у двије категорије у коју спада и 147-оро дјеце погинулих бораца.

„Донијели смо одлуку о запошљавању посебних циљних група гдје смо обухватили жене из руралног подручја, жене жртве породичног насиља и кроз овај програм запослиће се 115 лица. Донијели смо одлуку о запошљавању 38 Рома и кроз програм обука и доквалификација и преквалификација 358 лица“, каже Мирослав Вујичић, директор Завода за запошлавање РС.

„Ми ћемо у наредном периоду у кратком времену кроз двије седмице довршити ово што смо данас покрили и мислим да је овај акциони план реалан и да ће оправдати оно о чему стално говоримо а то је посвећеност Владе Српске младих људима и увођење људи који нису у радном статусу у радни однос“, истиче Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС.

У радни статус би требало још додатних 600 лица јер ће се из суфицита Завода за запошљавање издвојити додатних 3,6 милиона КМ за нова запослења. Премијерка Српске каже да се Република Српска креће у добром правцу јер се незапосленост смањује.

„Ми смо прошле године остварили рекордну запосленост у 2017.годин, највећи број запослених од кад се биљеже макроекономски показатељи и наша је намјера да идемо даље узлазном линијом што значи да сваке године значајан број радних мјеста отворимо и исто тако да развијамо програме подршке запошљавању“, истиче Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС.

Док из Владе тврде да се отварају нова радна мјеста, из опозиције поручују да власт понова манипулише јавношћу јер они и не знају какво је право стање на терену.

„Најбоља слика за све грађане РС, од Новог Града, Оштре Луке па Крупе на Уни, Приједора, Бањалуке, Градишке, Прњавора па скроз до Требиња нека одговоре у слици колико у протекле 4 године у свакој општини и граду је отворено нових инвестиција и нека то прикажу као параметар и показатељ а не да обмањују јавност и грађане РС лажним статистикама које они наручују“, сматра Адам Шукало, посланик у НС РС.

Иако је стручна јавност неколико пута указивала на неусклађеност образовног кадра с потребама тржишта, тај проблем још увијек није ријешен. Према посљедњим подацима, закључно са јуном ове године, на евиденцији Завода за запошљавање се налази 107 000 лица.