Брнабић: Приштина све агресивнија и неодговорнија

Приштина се понаша све неодговорније и агресивније, а неодговорни наступи Приштине бацили су “огромну сијенку” на самит о Западном Балкану у британској пријестоници, оцијенила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је навела да је размијенила “пар ријечи” са косовским премијером Рамушем Харадинајем о хапшењу петорице Срба на КиМ и да му је рекла да види да се притисци и напади на Србе настављају.

– Рекла сам му да видим да се притисци и напади на Србе настављају. Видим да сте наставили с праксом хапшења Срба. То ми је била само констатација. Немамо много шта да кажемо једно другом – рекла је Брнабић обраћајући се новинарима на маргинама самита.

Према њеним речима, Харадинај је “одговорио да то није баш тако, да су ствари много компликованије, да они не желе да имају такав однос према Србима”, који живе на територији наше аутономне покрајине Косово и Метохија.

Брнабић је казала да су “на сву срећу, сва петорица Срба који су ухапшени, и пуштени”.

Премијерка Србије је рекла да “увијек постоји нека сијенка која се баца на све регионалне скупове”, као што је и овај у Лондону, али је поручила да Србија остаје посвећена сарадњи.

– Огромну сијенку бацају сви они неодговорни наступи које Приштина има из мјесеца у мјесец, како иде даље дијалог између Београда и Приштине – рекла је Брнабић.

Она је оцијенила да се Приштина понаша све неодговорније и све агресивније.

– Само од маја имамо више од 20 инцидената на Косову и Метохији, напада на Србе, привођења Срба, крађе имовине српских породица како би се њима онемогућио даљи живот и безбједан живот на Косову и Метохији. Тако да је то увијек нека сијенка која се баца на све наше регионалне скупове, али ми као Србија настављамо да будемо посвећени сарадњи – поручила је Брнабић.

Поводом изласка Срба из Косовских безбједносних снага, Брнабић је рекла да сви људи на свијету, нарочито у Европи, имају право да изаберу да ли ће бити чланови нечега или не.

Она је, ипак, оцијенила да шаље јак сигнал када се хапсе људи због, како је навела, покушаја да разговарају са људима да ли би требало да буду дио нечега или не.

Брнабић је нагласила да не мисли да постоји притисак владе у Београду за излазак Срба из Косовских безбједносних снага, али је поновила да шаље јак сингнал “каква земља желите да будете ако хапсите људе јер само разговарају са другим људима”.

– Пошто се не слажете са оним што они говоре, идете и хапсите их? – питала је Брнабић.