Обиљежавање 23 године од страдања Бошњака у Сребреници

У Меморијалном центру у Поточарима данас се обиљежавају 23 године од страдања Бошњака у Сребреници.

Обиљежавање је почело давањем поште настрадалим Бошњацима и интонирањем химне БиХ.

Комеморацији присуствују високи представник у БиХ Валентин Инцко, специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, амбасадори Њемачке и САД у БиХ Кристијана Хоман и Морин Кормак са представницима Стејт департмента, бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, делегације Турске и арапских земаља, лидер канонски непризнате Црногорске православне цркве Мираш Дедеић и представници међународних организација у БиХ.

Присутни носе велики број турских, иранских, америчких застава.

Предвиђено је обраћање званичника, а након тога ће делегације у сакралном дијелу Меморијалног центра положити вијенце. Потом ће услиједити вјерски дио комеморације и укоп фрагмената посмртних остатака.

Посмртни остаци идентификованих, који ће данас бити укопани, довезени су у Поточаре, а јуче је стигла и колона са учесницима тродневног „Марша мира“.

У Сребреници је јуче одржана и комеморативна сједница Скупштине општине на којој је одата почаст свим становницима ове општине погинулим у протеклом рату.

Портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар рекао је за Срну да обезбјеђење данашњег комеморативног скупа у Поточарима протиче мирно и у складу са планом.

Бобар је рекао да је до 9.00 часова у Поточаре стигло 177 аутобуса и 2.306 аутомобила.

Министарство унутрашњих послова Српске је, као и претходних година, носилац активности обезбјеђења комеморације, а осим МУП-а скуп обезбјеђују и припадници других безбједносних агенција у БиХ, као и међународних организација.