Брже потписивање меморандума БОРС-а и Владе Српске (ВИДЕО)

0

На сједници Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије одржане на Сокоцу договорено је да на сутрашњој сједници Предсједништва БОРС-а буде предложено да меморандум између Борачке организације и Владе Републике Српске буде потписан најкасније до 1. септембра.

Предсједник регионалног Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је данас новинарима да очекује да ће овај став подржати и неке друге регионалне борачке организације.

Он је рекао да ће, уколико меморандум не буде потписан, овај регионални одбор тражити да се састане Сабор српских бораца, како ово питање не би остало неријешено.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић подсјетио је да је меморандум, чија је припрема договорена 7. марта на састанку са руководством Српске, третирао више борачких питања од којих су два кључна.

„То је питање рјешавања статуса бораца који су напунили 65 година живота, а имали су мање од 15 година радног стажа осигурања и то је ријешено Одлуком Владе Републике Српске која је на снази од 1. јула са којом ће више од 600 демобилисаних бораца имати право на редовно мјесечно примање у износу од 187 КМ, што је износ минималне пензије“, рекао је Савчић.

Он је нагласио да је остало друго питање, а то је статус Борачке организације Српске, који је потребно дефинисати из много разлога, а један од основних је историјска улога војске и полиције Републике Српске.

Према његовим ријечима, више од 64 одсто демобилисаних бораца, војске и полиције су чланови БОРС-а, најбројније организације и најзаслужније за одбрану Републике Српске.

Савчић је навео да је рјешавање питања статуса БОРС-а битно због бржег рјешавања статусних питања и бољег положаја бораца и борачких категорија.

Сједници Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије присуствовали су потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић и предсједник Регионалног одбора Борачких организација Бирач Милош Ступар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име