Додик: Нећемо дозволити да дође до поништавања избора

0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да предстојећи општи избори морају да се одрже у фер и коректним условима, поручивши да неће дозволити изазивање ванредне ситуације због које би избори били поништени.

– Нека побиједи онај кога народ изабере, али очигледно је да се зна да ми побјеђујемо и онда се планирају ванредне ситуације у Бањалуци да би се поништили избори – рекао је Додик.

Предсједник Додик је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао да се у том смислу злоупотребљава трагично страдање Давида Драгичевића, за шта се покушава везати и његова породица.

– У Бањалуци имате ову измишљену ствар и људи који је организују превршили су сваку мјеру. Циљ им је да од Бањалуке направе `случај`, да би се поништили избори и тако поручило и инвеститорима и туристима да овдје не долазе. Зато Бањалука мора да устане и одбрани себе од оваквих који то раде – поручио је Додик.

Он је истакао да се не преза ни од лажи да са страдањем Давида Драгичевића имају везе он и његова породица, да би се тиме постигао “дневни ефекат” уочи избора.

– То ће вјероватно измислити дан, два прије избора. Што сада не кажу ко је у томе, стално говоре да знају – каже Додик.

Он је нагласио да управо зато неће дозволити никаква окупљања за вријеме изборне кампање, ни дан уочи избора.

– Могу сваки дан да се окупљају, али тада не могу, јер тиме руше нас и наше демократско право да изађемо на изборе. Могу одмах 8. октобра да дођу на митинг, али сигурно неће 6. октобра, нити у изборној кампањи. Не зато што се ја браним, него се овдје брани Бањалука. Ја на то као предсједник упозоравам на вријеме да се зна шта они хоће да ураде – рекао је Додик.

Он је напоменуо да група људи која се окупља на Тргу Крајине никада није тражила дозволу за то и да полиција није употријебила силу и спријечила их, иако су узурпирали јавни простор.

Додик је поновио да је Давор Драгичевић лагао да му је угашена крсна слава и свијећа, иако има још једног сина, те да је лагао и у парламенту Српске, али и јавност.

– И сад слушате по Бањалуци приче да није пристојно када ја то кажем. Пристојно је лагати у парламенту, а није пристојно када му кажеш да не може да лаже – рекао је Додик.

Он је истакао да је јасно да су та окупљања удар на институције, на којима се прозивају они који се боре за Српску.