Невесињске баре, а гатачке паре

0

Предсједнички кандидати СНСД и СзП Жељка Цвијановић и Вукота Говедарица данас су боравили у Невесињу, гдје се одржава чувена Невесињска олимпијада, која је старија од званичних олимпијских игара. Међусобног надигравања није било, а и да је до тога дошло тешко би Цвијановићева Говедарици на мегдан могла изаћи, јер за Невесињску олимијаду важи и стара изрека „Невесињске равне баре, а Гачани носе паре“.

Свако у свом табору, Говедарица у окружењу локалних сдсоваца, а Цвијановића је у старту постројила комплетну коалицију у том граду, СНСД, СП и ДНС, а око себе је имала и ресурсе владе, као и јавне медије (Срну) који су њену посјету Невесињу пратили из минуте у минут.

Обећала Жељка свега и свачега, јер је дошла с пуним владиним буџетом, баш ко некада када је општине обилазио тадашњи СДС-ов премијер Гојко Кличковић, кога су ови из СНСД-а оптуживали да је буџет РС „возао у гепеку“.

Цвијановићева је и кошарку играла са дјецом, а посјетила је и 143. Невесињску олимпијаду – сабор традиције и витештва која се одржава на Братачком лугу код Невесиња.

Цвијановићева је пратила дио програма витешких игара, те традиционалне коњичке трке. И Говедарица је био ту и осјећао се као „свој на своме“ јер долази из сусједне општине Гацка, одакле је у историји и било највише побједника па је отуда и настала изрека „Невесињске равне баре, а Гачани носе паре“.

И Говедарица је изразио задовољство присуством Невесињској олимпијади, која има дугу традицију не само на подручју Херцеговине него и много шире.

Међутим, данас предсједнички кандидати су били ту, на Братачком лугу, нису се надметали него су свако на свој нашин „шармирали“ посјетиоце, који ће у октобру да бирају једно од њих двоје да води Републику Српску.

А и да је било надметања тешко би Жељки било са Гачанином, јер су научили да на Братачком лугу носе побједе.