Одржана ”Права парада поноса”

0

У Источном Новом Сарајеву синоћ је први пут одржан породични дефиле под називом „Права парада поноса“, чији је циљ промоција породице као основне ћелије друштва и подизање свијести о наталитету.

Један од чланова невладине организације „Њу степ“ Часлав Витковић изјавио је новинарима да је организација настала с циљем да кроз рад и активности утиче на побољшање положаја младих у друштву.

„Једна од наших првих акција је управо `Права парада поноса`, гдје је осим дефилеа учесника, припремљен разноврстан и богат садржај за малишане. То подразумијева радионице, дјечију представу, маскоте омиљених ликова из цртаних филмова са којима ће се дјеца фотографисати. У плану је да овакву акцију организујемо и у другим градовима Републике Српске“, изјавио је Витковић.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Александар Главаш истакао је да су дјеца највеће богатство и да се ова локална заједница може похвалити чињенициом да има позитиван природни прираштај.

„Мислим да је данас Источно Сарајево најљепши град у Републици Српској и надам се да ће овакве манифестације бити организоване и у другим градовима, јер је породица основна ћелија друштва и ми морамо много да радимо на њеној промоцији“, истакао је Главаш.

Он је додао и да је похавално што су организатори управо млади људи који су препознали проблем бијеле куге у Српској, јер ће управо они и заснивати породице.

Главаш је још једном изразио очекивање да ће ово да постане традиционална акција у Источном Сарајеву, можда и бренд града који ће јасно говорити о томе да су грађани Источног Сарајева свјесни значаја породице и наталитета.

У првој „Правој паради поноса“ учествовало је неколико стотина грађана који су шетњу започели у Спасовданској улици, а затим се упутили до Парка Гаврила Принципа, гдје је било оганизовано дружење дјеце са омиљеним јунацима из цртаних филмова, међу којима су били Маша и Медо, Мики Маус и Мини, Бетмен, Супермен и други.

Организатор скупа је невладина организација „Њу степ“, а покровитељ предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево.