Захарова: Захваљујући Гучи упознала сам стварну Србију

0

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изразила је данас задовољство што је захваљући посјети Србији и одласку на, како је рекла, невјероватну фешту у Гучу, који је организовао министар спољних послова Србије Ивица Дачић, имала прилику да упозна праву Србију.

Захарова је министру Дачићу, са којим се састала у башти хотела Москва у Београду пред повратак кући, захвалила на програму који је осмислио за њену тродневну посјету.

-Захваљујући Ивици, јер је управо он измислио читав тај програм, све је било дирљиво и невјероватно. Имала сам прилику и да радим и да видим ону Србију, праву Србију коју не бих видјела никада када дођем у званичну посјету – рекла је Захарова.

Подсјетила је да обично током службених посјета посјећује аеродроме, хотеле и званичне догађаје и да у таквим ситуацијама нема прилику да види право лице једне земље.

– Видјела сам Србију, стварну, праву, живу и људе како живе – рекла је Захарова која је додала да је што се тиче посла, размјене мишљења и дружења у Србији било толико интересантно, да су прављене двије рунде консултација иако је посјета предвиђала једну.

-У Министарству спољних послова направљене су чак двије рунде консултација, друга је била синоћ, по нашим стручним питањима могли смо да се састанемо једном, али је толико било интересантно да смо се састали два пута – рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, сабор трубача у Гучи је “невјероватна фешта, огромна манифестација, усхићење и надахнуће, спој модерног и традиције која привлачи пажњу омладине”.

Захарова, која је са министром Дачићем уз кафу и “слатки специјалитет”, торту Москва шнит, открила, како је рекла, малу тајну, а то је да су јој посјетиоци у Гучи прилазили и говорили да желе да виде руске извођаче на фестивалу трубе.

– Рекли су ми да желе да угосте групу Лењинград, одмах сам се јавилиа Сергеју Штурову и он је рекао да је то интересантно и да ће настојати да све организује сљедеће године – додала је Захарова и подсјетила да група Лењинград има у свом саставу трубе и да Штуров може да напави добро такмичење са српским трубачима.

Додала је да се нада да ће све успјети и да неће зажалити што ће доћи у Гучу.

Дачић је захвалио Захаровој на посјети, која је, како је навео била радног карактера у оквиру полтичких консултација из области јавне дипломатије.

-Посјета је била је веома успјешна и корисна. Њена посјета сабору у Гучи и све што је овдје радила имало је велику пажњу јавности, што је допринос добрим односима двије државе и два народа – рекао је Дачић.