Попов: Вучић све више као фаворита гледа у Младена Иванића

0

И Александар Вучић као фаворита види Младена Иванића, истиче Александар Попов, док Славо Кукић напомиње да је статус qуо јамац Додиковог властитог трајања и његове правне сигурности.

„Уколико дође до укључивања Косова у Уједињене нације и друге међународне институције, тај исти пут затражиће и Бањалука. Када су Албанци једнострано прогласили независност Косова, Скупштина Српске донијела је резолуцију у којој се наводи да ћемо, у случају успостављања новог међународног принципа и праксе у признавању права на самоопредјељење, инсистирати на утврђивању нашег државног статуса. Тај документ је и даље на снази и од тога нећемо одустати.”

Ово је за београдске Новости, прије неколико дана, изјавио предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик, актуелни кандидат за члана Предсједништва БиХ из тог ентитета на октобарским изборима.

Политички аналитичар из Београда Душан Јањић након Додиковог иступа констатовао је да предсједник РС индиректно подржава независност Косова, а истовремено ризикује Републику Српску. Који дан касније, актуелни члан Предсједништва БиХ из РС и Додиков противкандидат на предстојећим изборима Младен Иванић је у медијима у Србији, говорећи о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, инсистирао на различитим ставовима спрам Додика, апострофирајући причу о трећем ентитету у БиХ за коју је заинтересован Додиков дугорочни партнер, такођер кандидат за Предсједништво и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

– Ја сам врло против трећег ентитета. Ту се господин Додик и ја разликујемо невиђено. Противим се, јер знам да би било захтјева за Републику Српску. И врло прецизно знам које општине. Тада је речено Шипово, да би се повезао столни град Јајце са Купресом и да би се направио хрватски простор. Врло јасно је речено и Дервента, Брод и Шамац, да би се добила босанска Посавина. Мимо тога – Република Српска је данас један од два ентитета. Бити један од три је много мање. То би вјероватно подразумијевало промјену Дејтонског споразума, рекао је Иванић.

На питање слаже ли се са тезом Душана Јањића и је ли предсједник СНСД-а заиста спреман жртвовати дијелове РС зарад успостављања трећег ентитета, професор Свеучилишта у Мостару Славко Кукић нам, прије свега, каже како изузетно уважава београдског колегу.

– Но, за разлику од њега, ја вјерујем како Додику није иманентна било каква политичка идеологија изван њега сама. Њега покреће класични макијавелистички нерв у чијем подтексту није интерес ни РС ни српског народа него његов властити. У читавој причи, хоћу рећи, важно је једино како се одржати на површини, како избјећи оно што би га, потоне ли, могло снаћи. У функцији тога циља је све остало, па и нове српске жртве затреба ли. У том контексту, дакако, треба гледати и његове ставове у вези с Косовом, паралелизме Косово – РС, ставове у вези с трећим ентитетом итд. Логика је, да скратим, што горе, то боље, јер она једина је гарант статуса qуо, а он је јамац његова властита трајања и његове правне сигурности. И ту прича почима и завршава, наглашава проф. Кукић.

Директор новосадског Центра за регионализам Александар Попов каже да је Додиков политички маркетинг излизан, “јер увек пред изборе вуче бомбастичне потезе као што је референдум”.

– Или даје изјаве попут ове, а које апсолутно немају никаквог покрића. Мислим да је та прича провидна чак и обичним грађанима. Свако ко је иоле писмен, може да схвати да се не може поредити питање Косова и Републике Српске, која је, по међународном Дејтонском споразуму, саставни део Босне и Херцеговине. Нема никакве шансе да Српска самостално подноси захтеве за пријем у Уједињене народе. То је провидна политичка игра, у којој се види да Додик полако губи тло под ногама и живце, јер ево, чини се да Вучић све више као фаворита гледа у Младена Иванића. Председник Србије полако схвата да је Додик човек при крају своје политичке каријере, наглашава Попов.

Активирајте пријаве

Према његовим ријечима, “људи који имају имало мозга у глави, виде да Додик све то ради не да би заштитио српске интересе”.

– Нека се само активирају све оне кривичне пријаве које је опозиција поднела против њега, па нека се види шта стоји иза његових ставова. Кад год политичари патетично почну да говоре и воде рачуна о народу, онда знате да ту нешто није уреду и да је, уствари, реч о маркетингу и очувању личних интереса. А то што они секу вене због народа, народ може окачити мачку о реп, закључује Попов.