Калиновик: Муке породице Аврам (ВИДЕО)

0

Према последњем попису станивништва општина Калиновик има нешто више од двије хиљаде становника, од чега мање од половине пописаних свакодневно бораве и раде у Калиновику. Међу сталним становницима највише је пензионера а најмање дјеце али се и поред тога најмлађима посвећује најмање пажње. О томе свједочи и однос према породици Аврам која има седморо дјеце.

Тијана и Радомир Аврам имају седморо дјеце.Седам прелијепих дјевојчица од којих најстарија има 13 а најмлађа 2 године. Радомир од јутра до мрака ради на калиновачкој фарми за 500 марака плате и уз 140 марака дјечијег доплатка то је сав буџет девоточлане породице. Уз помоћ општине и донатора изградили су нову кућу а прољетос су добили и донацију од 6 хиљада марака за опремање куће. Међутим новац им није исплаћен већ је речено да ће добити неопходан намјештај и бијелу технику.

Мајка Тијана тврди да су добили 4 тепиха и два половна ормара и сто,кухињске елементе те пећ на дрва. Иако то не вриједи 6 хиљада марака,поклону се у зубе не гледа. Међутим за Авраме проблем је био испорука 4 половна душека за дјечије кревете.

„Ти су душеци били за смеће а никако да дјеца на њима спавају.Након једне ноћи на тим душецима појавило им се црвенило и свраб и зато сам ја те душеке избација“, каже Тијана.

Међутим због тога је породица Аврам преживјела праву драму.Неколико пута полиција је долазила на врата,тврди Тијана,да је опомене да душеке врати у кућу али када она није на то пристала полиција је,у пратњи социјалног радника, упала у кућу.

,,Полицајац је упао у кућу и дрекнуо устај Тијана“,тврди мајка и додаје да је након њеног питања зашто рекао устај немој да те вежем.

,,Рекли су ми да идем у Дом здравља да ме прегледају,да ми изваде налазе, да нисам нешто болесна због душека које сам избацила. Кренула сам са њима а дјеца су почела да вриште. Једва су ме одвојили од њих“, прича Тијана и додаје да је након Дома здравља одведена у болницу Касиндол, а након тога у пратњи полиције и социјалног радника у психијатријску болницу у Сокоцу. Присилно, без пристанка супруга или неког другог члана породице. Сво вријеме је, каже Тијана, плакала, питала гдје и зашто воде и молила да је врате дјеци.

,,Мислиа сам да ме никада неће вратити,да никада више нећу видјети дјецу.Плакала сам,молила али ништа није помогло.Социјална радница ме је гурнула и рекла остајеш овдје“, тврди Тијана.

Тијана каже да су јој прво вече дали три таблете за смирење, а већ сутрадан терапија је укинута јер је након прегледа и разговора са психијатром утврђено да јој лијекови нису потребни.Ипак у психијатријској болници остала је четири дана.

У отпусном писму Тијане Аврам конзилиј љекара је,између осталог,написао да је Тијана доведена без јасног разлога,да је контактиран супруг који негира постојање психичких проблема и не слаже се са поступцима социјалног радника према супрузи,те да је након присохолшких третмана и на основу њеног понашања утврђено да нема разлога за хоспитализацију.

Тијана се вратила ћеркама од којих се,до тада,није раздвајала ни дана.

У отпусном писму љекара психијатријске болнице у Сокоцу наводи се и да, с обзиром на начин на који је према Тијани поступано, нагло и без најаве присилно одвајање од седморо малољетне дјеце без пристанка мужа, постоји ризик по њено здравље.

Дијагноза је, нажалост тачна али угрожено је и здравље дјеце. Дјевојчице, тврди Тијана, почињу да вриште чим неко покуца на врата а она је у сталном страху да ће је поново одвојити од дјеце.

Након ове драме,која се одиграла средином априла ове године,породицу Аврам није посјетио нико из Центра за социјални рад општине Калиновик.

Тијана тврди да од тада не примају никакву помоћ центра а њене четири ћерке које похађају основну школу више немају бесплатну ужину.

Опозицини одборници у општини Калиновик покушали су да на Дневни ред Скупштине општине ставе то питање али их је већина,предвођена СНСД-ом и социјалистима,у томе спријечила. На њихово инсистирање да се, како кажу, срамни случај разјасни наченица општине доставила је писани одговор у којем наводи да је урадила све што је у њеној моћи да економски помогне породици Аврам. Доставила је и мишљење Центра за социјални рад у којем директорица тврди да мајка занемарује дјецу те да је, како каже, агресивна према особама које јој желе помоћи.

ТЕЛЕФОН ЗА ПОМОЋ ПОРОДИЦИ АВРАМ:
ТИЈАНА АВРАМ: +387 66 / 492 – 270