Најбољи играчи НБА лиге млађи од 25 година: Јокић трећи!

0

Угледни кошаркашки аналитичар Адам Фромал направио је листу 25 најбољих играча у НБА лиги, који су млађи од 25 година. Српски кошаркаш Никола Јокић заузео је високо треће мјесто.

Фромал као најбољег играча млађег од 25 година види Јаниса Антентукумпа. Друго мјесто, иза “грчки звијери”, припада центру Филаделфије Џоелу Ембиду, док је на трећем центар Денвер Нагетса Никола Јокић.

О каквој се конкуренцији ради, најбоље говоре имена која су остала иза Јокића. Бивши играч Меге се тако нашао испред Карл Ентони-Таунса, Донована Мичела, Бена Симонса, Кристапса Порзингиса, Тејтума, Шарића и многих других.

Аналитичар “Блеацхеррепорт-а” похвалио је Јокићев осјећај за скок, захваљујући којем Денвер има додатни посјед лопте. Такође је навео да српски репрезентативац има невјероватан преглед игре, посебно када је ријеч о центру, те да је његова могућност креирања напада нешто што противници никада не могу да превиде. Као још једну битну ставку, овај новинар је навео Јокићев шут. Могућност да центар погађа у серијама са врха рекета или да буде константна опасност у шуту за три, отвара много прилика играчима на бековским позицијама.

Као најчешћа критика, Јокићу се приписује слаба игра у одбрани. Међутим, Фромал сматра да је погрешан приступ гледати Николу као лошег дефанзивца, те позива све који тако мисле да промјене приступ проучавања одбране у кошарци. Јокић можда никада неће постати стуб одбране Нагетса, али када посматрате његову кретњу у одбрани схватите да се он не усредсређује само на одбрану обруча. Одличан је и приликом преузимања мањих играча.

Ипак, Фромал се сложио да Јокић може још много напредовати, посебно што се тиче дефанзивних задатак у екипи.