Лукач: Полиција неће дозволити било какво „дешавање улице“ у Српској

0

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач потврдио је да постоје информације да у току предзборне кампање и након избора у Српској може доћи до неких нежељених ситуација, те поручио да ће полиција спријечити свакога ко буде покушао било шта силом и на непримјерен начин да уради.

„Сви који мисле да могу нешто да рјешавају улицом у великој су заблуди и само се заносе. То не треба ни да помисле, а не да покушају јер постоје закони који се морају поштовати и нико не може себи узети за право да угрожава нечији живот, имовину, институције… и то полиција неће дозволити. На било који, па макар и почетни знак ‘дешавања улице’ или насиља полиција ће реаговати и провести законом предвиђене мјере, таква лица ухапсити и процесуирати. Не препоручујем никоме да тако нешто покуша јер то може да доведе само до нежељених проблема за све нас у Републици Српској, којој то апсолутно није потребно“, нагласио је Лукач у интервјуу Срни.

Напоменувши да је ова година специфична по много чему, а посебно по томе што је изборна, Лукач је рекао да је Републици Српској и њеним грађанима потребно да покажу демократски капацитет и да бирачима буде омогућено да гласају за оне које желе, за које сматрају да ће им донијети бољу будућност.

„Неће бити дозвољена улица нити преузимање или рушење власти на улици. Избори су врхунац демократије на којима ће грађани да кажу своје и да изаберу оне који ће да их представљају“, истакао је Лукач.

Он је навео да постоје и одређене информације да би они који не буду задовољни исходом избора, могли да покушају да иду на то да су избори били нерегуларни, недемократски, да су били покрадени и сличне ствари те да се организују на улици.

„Већ имамо такве најаве, али све те ствари у вези са наводном нерегуларности избора могу да се доказују, да се одговорни, ако их има, процесуирају и одговарају за то у складу са законом“, додао је Лукач.