Досије „Перформанс“

0

Дан након инцидента у Челинцу учесницима перформанса „Полагања камена темељца“ министар унутрашњих послова Драган Лукач је на конференцији за новинаре поручио да су добили досије у полицији који ће им онемогућити и отежати да убудуће обављају јавне и политичке функције.

Остало је нејасно на које јавне функције ће се то односити када се зна да за криминал пресуђени Петар Ђокић, актуелни министар индустрије енергетике и рударства, сједи заједно са Лукачем у влади коју је формирала премијерка Жељка Цвијановић.

Ђокић је затворску казну фасовао 2007. године пошто је доказано да је његова приватна фирма крала импулсе из Телекома Српске, чиме је зарадила 140 хиљада марака.

Та чињеница премијерку Жељку Цвијановић није спријечила да му на руковођење препусти највећа природна, енергетска и шумска богатства Српске.

Велика нејасноћа постоји и када су у питању забране обављања политичких функција када се зна и да је предсједник владајућег ДНС-а Марко Павић, у вријеме док је обављао функцију министра за саобраћај и везе РС, осуђен на шест мјесеци условне затворске казне и новчану казну од 25.000 марака због проневјере 245.000 марака.

За разлику од наведених примјера, јасно је да су оптужбе на рачун младих учесника перформанса у Челинцу смијешне и неозбиљне и да ту нема елемената ни за прекршајну, а камоли кривичну одговорност.

Ипак прављење досијеа са њиховим именима не треба схватити нимало неозбиљно, јер су ови млади људи, гледано из угла власти, починили много тежи прекршај од Ђокића и Павића, а то је да су престали да се боје и почели да мисле.