Шта разорним ураганима попут Флоренс даје снагу?

Ураган Флоренс ударио је о обалу Сједињених Држава, тајфун Мангхкут приближава се Филипинима, а тамошње становништво бјежи или се склања пред могућом катастрофом.

Прочитајте неколико чињеница о чудовишним олујама таквог типа и о томе шта се од њих може очекивати у будућности, у вријеме јачања климатских промјена.

Урагани, циклони и тајфуни различита су географска имена за исту врсту великих тропских олуја које се формирају у океанима у близини двије Америке и Азије.

Доносе обилну кишу, орканске вјетрове, олујне ударе, огромне валове и могу бити смртоносне и разорне кад стигну до копна.

У својим најгорим издањима ова поља ниског притиска су енергетски снажнија од атомске бомбе која је сравнила Хирошиму.

На Атлантику и сјеверу Тихог океана познате су као урагани, на истоку Азије зову их тајфунима, а на југу Пацифика и у Индијском океану циклонима.
Скромни почеци

Циклони почињу као једноставне грмљавинске олује. Али у неким дијеловима године, када су температуре мора довољно високе да вода испарава, олујне фронте је почињу усисавати у великим количинама.

На сјеверној полулопти обликује се у вртлог који се креће преко океана у смјеру супротном од казаљки сата. Циклони на југу окрећу се у смјеру сата.

Вода коју таложе потом се претвара у снажне кише које доносе катастрофалне поплаве, материјалну штету и губитке живота.

Олује могу да нарасту до 1.000 километара у ширину, а у њиховом центру је „око“, подручје мирних метеоролошких услова које је у правилу широко неколико десетина километара.

Урагани увијек много ослабе када путују изнад копна или хладнијих подручја океана.

Величина није увијек важна

Научници разврставају циклоне по снази, у категорије од 1 до 5. Олује највише, пете категорије имају вјетрове који дувају 252 километара на сат или више.

Недавни примјер урагана пете категорије била је Ирма која је у септембру прошле године погодила Карибе и југ САД-а. У тој категорији била је и Катрина, ураган који је 2005. широм америчке обале Мексичког залива усмртио више од 1.800 људи.

Ураган Флоренс је у четвртак ослабио на категорију 2, али то не значи да није и даље јако опасан. Очекује се да ће на неким подручјима у Сјеверној и Јужној Каролини донијети пет пута више кише него што је мјесечни просјек.

„Стога олуја ниже категорије и даље може бити опасна и да причини много штете“, истакао је Емануел Бокри из метеоролошке агенције „Метео Франце“.

Насилно љето

Западни Атлантик прошле године је погодио низ катастрофалних олуја попут Ирме, Марије, те Харвија који је на подручју Хјустона узроковао штету од 125 милијарди долара.

Бокри каже да је 2017. година била изузетна за атлантске суперолује јер је температура на површини океана у просјеку била два до три степена виша него обично.

Америчка државна метеоролошка агенција НОАА и британски Мет Оффице за ову годину предвиђају између пет и девет олуја треће категорије или јачих.

„То је релативно нормална сезона“, сматра Бокри и додаје:

„Али будите опрезни. То не значи да можемо одбацити могућност катастрофе. Јер за то је довољна само једна“.

Најгоре тек долази

Научници дуго упозоравају да глобално загријавање чини олује још разорнијим, а неки тврде да су докази за то већ видљиви.

Топли океани дају ново гориво које храни циклоне, а раст нивоа мора јача олујне ударе пред којима су одбране на обалама беспомоћне.

Циклони ће бити „далеко снажнији, насилнији и деструктивнији, а очекујемо и више кише“, закључује Бокри.