Унук породице Зековић, Реља Плакаловић, који има годину и шест мјесеци, данас је проглашен за кума Храма Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима, који је у изградњи. Свечани чин освећења темеља извршио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом, који је рекао да ово представља историјски догађај за све људе, који су се вијековима Господу молили да дође  дан да се на Црквини,  у Гласиначком пољу, опет гради црква.

Према ријечима Зоре Зековић, чија је породица донирала средства за темеље Храма, у исто вријеме срећна и тужна, рекла нам је да је остварена посљедња жеља њеног мужа. Породица Зековић је истрајала на том путу да оствари жељу Миодрагу.

Овом свечаном дану присутвовали су суграђани Сокоца, као и личности из политичког и јавног живота.

Начелник општине Милован Бјелица је истакао да ће у наредном периоду бити извршена рестаурација темеља старе цркве, која ће бити будући производ туристичког дијела општине Соколац.

Мјештани Бјелосављевића дочекали су данас госте у жељи да се окупљају и чешће састају, присутни су донирали од срца прилоге како би се што прије чула звона цркве са Црквине.

Након тога, вјерници Романије окупили су се у Вдирићима, гдје су освјештани темељи Храма Иконе Пресвете Богородице Тројеручице. Темеље је осветио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, и том приликом нагласио да ће овај храм бити храм вјере, љубави и наде.

-Градити храм Божији је велика част за сваку генерацију српског народа. Наши свети преци, прије свега Немањићи и други послије њих, освећивали су српске земље храмовима. Непријатељи су их вијековима рушили и уништавали, затирали траг српског постојања на овим просторима. А ми, српска генерација овог вијека, послије свих искушења и страдања, настављамо величанствено дјеловање наших предака – да градимо храмове – поручио је митрополит Хризостом.

Златном плакетом митрополита Петра Сарајевског одликован је кум Храма Горан Боровчанин. Он је истакао задовољсто што је одликован плакетом, и позвао привреднике и грађане да помогну израдњу храмова и очувању православља.

Предсједник грађевинског одбора у мјесној заједници Видрићи Милан Јоловић Легенда рекао је да је ово срећан дан за мјештане и вјернике, истакавши да ће ова црква, која ће бити грађена у руском стилу, представљати једну од најљепших светиња на простору Сарајевско – романијске регије.

Храм  Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Видрићима биће површине 60 м2, а укупна вриједност изградње износиће око 150.000 КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име