Болница Касиндо добија најсавременији ЦТ уређај за дијагностику

0

Агенција за радијациону и нуклеарну безбједност је у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију – ИАЕА донирала болници Касиндо ЦТ уређај вриједан преко 1 милион КМ.

Агенција за радијациону и нуклеарну безбједност покрива врло значајан сегмент израде подзаконских аката, инспекцијских послова, управне послове ауторизације и лиценцирања, као и међународно представљање и заступање БиХ према Међународним организацијама у овој области, а посебно је значајна сарадња и међународно представљање БиХ према Међународној агенцији за атомску енергију – ИАЕА.

Замјеник директора Агенције за радијациону и нуклеарну безбједност и државни координатор за сарадњу са ИАЕА, Зоран Тешановић, изјавио је да је ИАЕА, као тијело УН на глобалном нивоу, задужена за бригу о правилној примјени радијационих и нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе, врло строгу контролу ове примјене путем инспекције, припрему техничких стандарда код кориштења извора радиоактивног зрачења, али имају и значајан буџет намијењен за помоћ и подршку земљама чланицама у погледу свих потреба у овој области.

„Помоћ се одвија путем двогодишњих пројеката кроз обуке, едукацију, али и техничку помоћ у опреми. Помоћ у овом смислу могу да добију слабије оспособљене, неразвијене државе односно земље примаоци помоћи, а државе које су развијене су донатори и путем кадрова чине техничку подршку овом глобалном систему“, истиче Тешановић.

БиХ на нивоу двогодишњег циклуса пројеката, који се реализују од оснивања ове агенције 2009. године, прима помоћ од око 600 хиљада евра, како помоћи у облику стручних усавршавања и помоћ у припреми законодавства, тако и помоћ у опреми.

До 2016. године та помоћ је била углавном усмјерена на стручну подршку, а у посљедње вријеме помоћ је вишеструко увећана и углавном долази кроз опрему.

„Здравствени системи Републике Српске и БиХ су добили два значајна уређаја за дијагностику и то УКЦ Сарајево SPECT CT, а болница Касиндо ЦТ уређај. Са овом опремом доктори ће моћи, са великом прецизношћу, установити проблеме код пацијента у раној фази и у свим врстама обољења. Опрема долази у пакету са комплетном едукацијом кадрова, како о начину кориштења, тако и кроз вишемјесечне едукације у свјетским медицинским центрима“, рекао је Тешановић.

БиХ је за период од 2016. до 2019. године примила, или ће примити велику и за нас значајну помоћ, истиче Тешановић и додаје да је Болница Касиндо добила ЦТ уређај, вриједан преко 1 милион КМ, Институт Др Васо Бутозан – Лабораторију за контролу хране вриједну преко 500 хиљада КМ, Клинички Центар РС, Бањалука – Лабораторију за Нуклеарну медицину за Га-68, вриједну преко 500 хиљада КМ, Ветеринарски факултет Сарајево – Лабораторију за контролу хране у вриједности од 500 хиљада КМ, УКЦ Сарајево – SPECT/CT уређај за Нуклеарну медицину вриједан преко 1 милион КМ и Опрему за мониторинг радиоактивности у зраку, вриједну преко 1,5 милиона КМ.