Дјеца насљеђују интелигенцију од мама

0

Тема о којој сви родитељи воле да расправљају, како озбиљно, тако и у шали, јесте од кога су дјеца наслиједила своју интелигенцију.

Заправо постоји научни разлог због ког дјеца насљеђују своју интелигенцију од својих мајки, а више студија показује да је X хромозом одговоран за “пренос” интелигенције, пише РТЛ.

Жене имају два та хромозома (XX), а мушкарци имају само један (XY) – тако да је двоструко вјероватније да ће дјеца од њих наслиједити интелигенцију него од очева.

Студија у Одсјеку за медицинска истраживања за друштвене и јавно здравствене делатности у Глазгову открила је да дјеца имају тенденцију да интелигенцијом буду сличнија мајкама.

Истраживачи су интервјуисали дјецу сваке године од њихове 14 до 22 године, узимајући у обзир различите чиниоце попут образовања и друштвено-економског статуса. Открили су да су најбољи предиктор интелигенције управо њихове мајке – ИQ младих људи било је око 15 бодова различито од ИQ-а мајке.

Ипак, не слажу се сви научници с овим основним принципом X хромозома. Остали истраживачи нагласили су да генетика није једини фактор у одређивању интелигенције дјетета.

Према Псyцхологy Споту, процјењује се да је 40-60 одсто интелигенције насљедно, док остатак долази из нашег окружења. Тако мајке и тате могу да играју важну улогу у емоционалном и интелектуалном развоју своје дјеце изградњом самопоуздања, играњем и подучавањем нових вјештина.