Док сте на послу, робот кувар спрема ручак за вас

0

Због ужурбаног начина живота, обима посла и обавеза којима је модеран човек изложен, за кување хране има све мање времена, те су двојица иноватора из Сплита Дражен Дрнас и Ђулијан Ноле изумели робота који спрема ручак док сте на послу, штетате пса или чекате дете из школе.

„Гама шеф“ је назив тог кућног робота, који, каже Дрнас, спрема рижото, пасте, њоке, гулаше, чорбе из једног лонца као прави кувар.

Дрнас је о свом изуму говорио, а касније и демонстрирао како робот спрема гулаш пред учесницима конференције о дигиталној индустрији која се од среде, 10. октобра, одржава у Трогиру и која је завршена данас дегустирањем роботове хране.

– Гама шеф кува на исти начин на који кува и прави људски кувар. Он додаје намирнице, управља температуром на плочи, меша. У себи има дигитални рецепт, он прати тај рецепт, а резултат је врхунско јело – рекао је Дрнас за Тањуг.

Робот који кува је, објашњава он, спојен са интернетом, и њиме се може управљати гласом коришћењем неких других уређаја попут „Амазон ека“, путем мобилног телефона или екраном који је на њему.

Још једна предност тог уређаја је што се он може програмирати да скува храну док су људи на послу, а према Дрнасовим речима, уређај је апсолутно безбедан да сам ради у кући, јер има специјалне заштите које аутоматски спречавају да настане било каква штета.

– Унутра су специјалне заштите, једна од заштита је да у њему има онолико воде колико може да стане у лонац, што значи да не може прелити. Он се стално покушава гасити, чак и данас док смо кували за учеснике конференције, и прати да ли је све у реду, јер ако нешто није у реду он се аутоматски гаси – објаснио је Дрнас.

Упитан да ли је укус хране коју робот скува пођеднако добар као онај из „бакине или мамине кухиње“, Дрнас одговара да је укус одличан, а да је то потврђено и на такмичењима на којима је робот кувар победио праве шефове кухиња.

– Ми смо се такмичили са правим куварима и радили су се слепи тестови, тако што су људи испробавали јело из плавих и белих тањира, и три пута смо победили праве куваре, што значи да робот кува одлично – наводи Дрнас.

На идеју је, каже, дошао тако што је седео на кафи, а био јако гладан и тада је помислио „било би супер да ме чека ручак код куће“.

– Тако је настала идеја и рекли смо зашто не, хајде да пробамо да направимо уређај који, за почетак, може скувати рижото – испричао је Дрнас.

Тренутно се тај уређај не може купити у комерцијалној продаји, а цена за прве примерке је око 1.500 до 2.000 евра.

Конференција у Трогиру која је почела у среду, 10. октобра, и која је завршена данас је заправо пословна регата током које се осим конференција о дигиталној индустрији, циркуларној економији и отвореним иновацијама, и једрило хрватским приморјем.

Тако је око 100 учесника конференције на 12 бродова два дана једрило од Трогира до Палмижане, а победницима регате су додељене награде.

Организатор те својеврсне пословне регате је хрватска компанија Бизнис Сејлинг Експиријенс Ејџенси (Busines s Sailing Experience Agency-BSEA).