Мора се поштовати БиХ, њене границе и грађани. Босна и Херцеговина је моја домовина, ја је волим и немам друге, каже у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) новоизабрани члан Предсједништва из реда хрватског народа Жељко Комшић.

Учиниће, како каже, све како би имао добру сарадњу са свима у регији, али се мора поштовати и БиХ, њене границе и грађани.

Коментаришући протестну шетњу због његовог избора у Предсједништво БиХ у Мостару, Комшић каже да је то демократско право, али и да се мора схватити и да је он сада – формално-правно – и Драгану Човићу (предсједнику Хрватске демократске заједнице БиХ, ХДЗ БиХ) предсједник.

ЗАБРИЊАВА ЛИ ВАС ШТО СУ НА СКУПУ У МОСТАРУ, КОЈИ ЈЕ ОРГАНИЗИРАН ПРОТИВ ВАШЕГ ИЗБОРА У ПРЕДСЈЕДНИШТВО БИХ, МЛАДИ ЉУДИ РЕКЛИ КАКО ВИ НИСТЕ ЊИХОВ ПРЕДСЈЕДНИК? ОДБИЛИ СУ И ПРВУ ИНЦИЈАТИВУ КОЈУ СТЕ КАО НОВОИЗАБРАНИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА ИМАЛИ, А ТО ЈЕ ДА УРЕД КОЈИ ЈЕ У МОСТАРУ ОТВОРИО ЈОШ АКТУЕЛНИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА ДРАГАН ЧОВИЋ ПОНУДИТЕ НА ЗАЈЕДНИЧКО КОРИШТЕЊЕ СТУДЕНТИМА С ОБА УНИВЕРЗИТЕТА У МОСТАРУ?

– Мени је жао што су они одбили ту иницијативу. Напокон је тај простор могао служити нечему корисном. Али када неће, па нећемо их силити. То да они тврде да ја нисам њихов предсједник, и то је уреду, демократски је то говорити. Није у томе ништа проблем, мада они морају схватити да сам ја формално-правно сада и Драгану Човићу предсједник.

КАКО ЋЕТЕ РИЈЕШИТИ ОДНОСЕ, ПРИЈЕ СВЕГА, С ХРВАТСКОМ, ТАЧНИЈЕ ЉУДИМА КОЈИ СУ У ТОЈ ДРЖАВИ НА ВЛАСТИ, УКОЛИКО ИМАМО НА УМУ ДА ЈЕ ВАША ИЗЈАВА ЗА ХРВАТСКУ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈУ (ХРТ) ДА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ИМА ПРАВО ДА ТУЖИ ТУ ДРЖАВУ ЗБОГ ПЕЉЕШКОГ МОСТА ИЗАЗВАЛА БУРУ РЕАКЦИЈА?

– То је право Босне и Херцеговине и то се, наравно, можда не свиди званичном Загребу. Али то је наше право по свим стандардима међународног јавног поретка. Не видим шта је спорно, ја нисам рекао да ће доћи до тога, али кажем да то можемо, имамо право на то. Дакле, ја бих волио да се званични Загреб ипак окрене разговору са Сарајевом, да не морамо ићи тако далеко.

У ПРЕТХОДНИМ МАНДАТИМА ОШТРО СТЕ СЕ СУПРОТСТАВЉАЛИ И НЕКИМ ПОЛИТИЧКИМ СТРУКТУРАМА ИЗ СРБИЈЕ. МОЈЕ ПИТАЊЕ ЈЕ КАКО ЋЕТЕ САРАЂИВАТИ С АКТУЕЛНИМ ПРЕДСЈЕДНИКОМ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ, БУДУЋИ ДА БИХ С ТОМ ДРЖАВОМ ИМА ОТВОРЕНО ПИТАЊЕ ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ?

– Има и с Хрватском. Ја ћу учинити све да добро сарађујем са свима. Не желим било какву врсту нити конфликта нити затегнутих односа, али неке ствари се морају поштовати. Мора се поштовати ова земља, морају се поштовати њене границе, мора се поштовати наше достојанство какви год да смо.

Ми поштујемо и Хрватску и Србију и очекујемо исто од њих. Ако буде таквог става, ако то буде такав наступ и такав одговор из Загреба и Београда, сарађиват ћемо одлично, вјерујте.

ГОВОРИМО О РЕГИОНАЛНОЈ ПОЛИТИЦИ, КАКАВ ЋЕ БИТИ ВАШ СТАВ О ЈОШ ЈЕДНОМ ОТВОРЕНОМ ПИТАЊУ – ПРИЗНАЊУ КОСОВА?

– Ја сам то већ рекао и видим да је изазвало одређену гужву у Београду, али то је мој став и имам право на њега, свиђало се он неком или не. Напокон, и мени се не свиђа све што чујем, али живим с тим.

Босна и Херцеговина, с обзиром на конституцију Предсједништва БиХ, неће сигурно признати Косово, али БиХ има обавезу да барем нешто у међувремену уради како би олакшала комуникацију наших држављана и грађана и грађанки Косова. Кад је већ то Србија урадила, нема никаквог разлога да ми то не урадимо. Али очигледно овдје у БиХ има много људи, поготово у политици, који би да буду већи католици од самог Папе.

ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА СУ СЕ У ПРЕТХОДНОМ МАНДАТУ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БИХ ОСЈЕЋАЛЕ ДУБОКЕ ПОДЈЕЛЕ. ОНЕ СУ СЕ ОДРАЖАВАЛЕ И НА СПОЊНУ ПОЛИТИКУ БИХ, ШТО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАДЛЕЖНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА. МИСЛИТЕ ЛИ ДА МОЖЕТЕ УТЈЕЦАТИ НА ТО ДА СЕ ВИШЕ НЕ ДЕШАВА ДА ИМАМО ЈАВНЕ ДИПЛОМАТСКЕ СКАНДАЛЕ ЧЛАНОВА ПРЕДСЈЕДНИШТВА?

– Ја сам спреман учинити све да се то не дешава. Границе финог, људског, дипломатског понашања морају постојати, оне важе како за мене тако и за друге. Ако се држимо тог правила, онда ствари могу ићи на један пристојан начин. Ако неко хоће да буде скандалозан у било којем смислу, онда како ћете га ви спријечити у томе? Не можете га зауставити. Не очекујем да ћемо ићи баш тако далеко да правимо циркус од себе, поготово у другим главним градовима.