Црногорски БДП за ову годину 4,2 одсто

0

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) повећала је прогнозу раста црногорског бруто домаћег производа (БДП) за ову годину на 4,2 одсто, наводи се у извјештају те банке.

Раст БДП-а за наредну годину ће, према пројекцијама, износити три одсто, што је 0,3 процентна поена више у односу на мајске прогнозе.

“Повећали смо прогнозу раста од ове године на 4,2 одсто, уз мало успоравање до три одсто у наредној години, углавном на основу даљих инвестиција на пројекту градње ауто-пута. Главни ризици укључују висок ниво јавног дуга и ограничени фискални простор”, наводи се у извјештају.

Из ЕБРД-а су истакли да је, послије превазилажења очекивања у прошлој години и раста од процијењених 4,7 одсто, црногорска економија наставила да напредује ове године, са процијењеним растом у првих шест мјесеци на 4,8 одсто.

Тај раст је углавном био вођен инвестицијама, посебно због градње приоритетне дионице ауто-пута, који повезује црногорско приморје са Србијом, као и неких водећих туристичких догађаја на приморју.