Радован Караџић добио новог судију

Америчког судију Теодора Мерона у Апелационом вијећу у процесу против Радована Караџића замијениће португалски судија Иво Роса, одлучио је међународни суд у Хагу.

Том одлуком Апелационог вијећа суда завршен је правни спор судија Мерона и Жана-Клода Антонетија, другог судије по старјешинству, о томе ко има право именује новог судију.

Апелационо вијеће дало је за право Мерону, који је предсједник судског Механизма, правног насљедника Хашког трибунала.

Спор је настао када се Мерон, послије захтјева Караџићеве одбране за његово изузеће због наводне пристрасности, сам повукао из Апелационог вијећа и на своје мјесто именовао судију Росу.

Судија Антонети, као и Караџићева одбрана, сматрали су, међутим, да је на Антонетију да, послије Мероновог повлачења из предмета, именује свог замјеника.

Апелационо вијеће је пресудило да, иако се повукао из процеса Караџићу, Мерон, као предсједник суда, задржава право да именује судију у Апелационо вијеће.

Тиме је Апелационо вијеће практично учинило беспредметном одлуку којом је судија Антонети, истовремено, на захтјев Караџићеве одбране, још једном изузео Мерона.

И сам Антонети је, међутим, у тој, практично неважећој одлуци, за Мероновог насљедника именовао судију Росу.

Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети на суђењу Ратку Младићу, на захтјев одбране, из Апелационог вијећа „због утиска да су пристрасни“ изузео водеће судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Даћуна.