Савјети за добро организован ормар

Златна правила слагања ормара су правило висине и правило сезоне.

“Правило висине значи да ћете свакодневно коришћене ствари држати у висини очију гдје их најлакше можете дохватити, а све остало ниже или више од тога. Изузетак су једино чарапе и доњи веш, који углавном стоје у фиокама”, објашњава професионална организаторка Тамара Кајари.

“Правило сезоне подразумијева да је већина ормара искоришћена за ствари из текућег годишњег доба. Вансезонску одјећу слажемо у зависности од простора којим располажемо, дубље у ормар, у кутије на ормар или на друго мјесто попут подрума или гараже. Простор испод кревета користите као посљедњу опцију или у случају скученог стамбеног простора”, наглашава Тамара.

Добро организована унутрашњост ормара подразумијева само ствари које користите.

Све остало морате да препознате као непотребно, а онда и елиминишете – донирате или рециклирате. То захтијева објективност и одлучност, па је зато за велики броју људи ово прави изазов”, каже Кајари.

Организациони процес слагања ормара у којем никад нема нереда има три корака – разврставање укупне количине, елиминисање вишкова и чување остатка, а код организације гардеробера то значи установити шта тачно желите да сложите и у какав тачно ормар.

“Слагање дефинитивно морате да прилагодите намјештају који имате – уградни ормари с разним механизмима и прибором су лијепи и врло практични, али скупи. Ако тек опремате свој простор ормарима, таква инвестиција се исплати јер максимално искоришћавате унутрашњост ормара, али и простор. Али, ако вам то није опција, радите с оним што имате или размислите о могућим преправкама. У постојећем ормару, на примјер, пречка за вјешалице није на најбољој висини за ваше тренутне потребе па је можете премјестити и тако добити више простора за качење или одлагање на дно ормара”, савјетује Тамара.

Златно правило – уклоните непотребне ствари

Не купујте организациони прибор прије него што сте уклонили непотребне ствари. Тек тад ћете добити тачан увид у количину којом располажете и врсте ствари којима морате да одредите начин слагања. Врло вјероватно ћете међу постојећим прибором имати много тога што ћете моћи да искористите за нови распоред ормара.

У кутије се слажу мајице, фармерке или шалови

Осим за одлагање вансезонске одјеће у подруму или испод кревета, кутије можете да користите и унутар ормара. Умјесто слагања мајица једну на другу на полици, можете да их заролате и сложите вертикално по такозваној КонМари методи у неку лијепу кутију коју ћете ставити на полицу у ормару. Водите рачуна да кутија својим димензијама максимално попуни простор полице. Мање кутије или склопиве кутијице од платна (битно је да су лагане) можете да користите за КонМари слагање чарапа и доњег веша у фиокама.

Торбе – на дну ормара или на куки

У зависности од броја торби, можете да их држите на полици, док их у случају недостатка простора можете сложити једну у другу. Морају бити на дохват руке па је најбоље да су на дну ормара. Ако располажете са више простора у висећем дијелу, торбе можете да окачите на “С” кукице. Умјесто њих користите и намјенски организатор за торбе у облику вјешалице с џеповима.

Дрвени или пластични офингери?

Количина и врста ствари коју желите да окачите диктираће врсту вјешалица. Дрвене заузимају више простора, али ако вам то простор допушта нема потребе да купујете пластичне. Важније од дебљине вјешалица је њихова глаткоћа, због које ствари могу да падају или запињу. Посебне врсте вјешалица за шалове или накит уједно су и практично рјешење за одлагање појасева, огрлица, ланчића и наруквица.