ЈЕЖИТЕ СЕ КАД СЛУШАТЕ МУЗИКУ? Ево шта то значи!

0

Да ли вам се често дешава да се док слушате музику на концерту најежите? Ако је одговор „да“, то може бити знак да имате веће шансе да водите успешан, здрав и срећан живот…

Овога лета научници су спровели занимљиву студију на британским музичким фестивалима Ридинг и Лидс, а циљ је био да истраже да ли јежење коже може да буде повезано са општим стањем здравље човека, али и његовим карактером.

Истраживачки тим је открио да они који доживљавају надражаје на кожи у виду најежености имају више шансе да остваре јаку везу са другима, да постигну високе нивое академских успеха кроз свој живот, и да буду бољег здравља у односу на оне који немају ово искуство.

Студија компаније Баркликард, коју су водили Метју Сахс, професор са Хардвардског универзитета и Робин Марфи, са Универзитета Оксфорд, окупила је 100 људи са фестивала Ридинг и Лидс, а потом путем уређаја за мониторинг пратила њихове реакције на музички перформанс.

Истраживачи су анализирали психолошке одговоре учесника на музику, док су такође водили серију психометријских текстова како би одредили шта јављање најежености говори о њима као индивидуама.

У студији је закључено да се код 55 одсто Британаца који су се најежили док су гледали концерт уживо на сцени њихова реакција јавила у првом минуту.

Такође, жене су чешће давале емотивни одговор на музику – 55 одсто учесница које су доживеле најеженост у поређењу са 46 одсто мушкараца.

Према сазнањима истраживача, они који су се најежили најмање једном током концерта чешће се описују као саосећајне особе и прихватљиве у везама. Осим тога, особе код којих се јавља јежење на кожи лакше се држе позитивног расположења и психички су јаче.

– Резултати студије Баркликарда показују различите особине личности које карактеришу људе који доживљавају најеженост. Наше истраживање такође сугерише да истински повезивање са забавом и јављање јежења на кожи има утицај на наш општи осец́ај благостања и расположења – казао је Робин Марфи, један од аутора студије.