ЦИК потврдио резултате Општих избора у БиХ

0

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је у Сарајеву потврдила резултате општих избора у БиХ одржаних 7. октобра, након чега почињу тећи рокови за сазивање сједница новоизабраних сазива законодавних тијела БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и кантона.

На општим изборима бирани су Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједник и потпредсједници Републике Српске те Народна скупштина Републике Српске, као и Представнички дом Парламента Федерације БиХ и скупштине 10 федералних кантона.

Према потврђеним резултатима избора, трочлано Предсједништво у наредне четири године чиниће Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

За предсједника Републике Српске изабрана је Жељка Цвијановић, а потпредсједнике Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

Преостало је да ЦИК донесе одлуку о додјели по једног мандата за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламента ФБиХ.

На општим изборима бирана су 42 посланика у Парламентарној скупштини БиХ, 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске, те 98 посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ, као и посланици у 10 кантоналних скупштина.