Општина Соколац и начелник Бјелица домаћини славе Пећке патријаршије

Аутор: Свјетлана Рајић

0

И ове године општина Соколац биће домаћин ктиторске славе манастира Пећке патријаршије – Светог Арсенија Сремца. Тим поводом у суботу 10. новембра у манастиру ће бити служена Света архијерејска литургија, на којој ће присуствовати и кум храмовне славе – начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Свети Арсеније Сремац био је други архиепископ српски, од 1233. до 1263. године. За архиепископа је изабран вољом свог претходника Светог Саве, који се 1233. повукао са трона пред други полазак за Јерусалим. У вријеме његове управе 1253. године сједиште архиепископије пребачено је из манастира Жиче у манастир Пећка патријаршија.

Према ријечима Бјелице ово је велика част како за њега и његову породицу, тако и за општину Соколац , њено свештенство и народ.

Пећка патријаршија је окосница српског православља, велико је задовољство што ћу представљати свој народ са Романије, који са уважавањем и поштовањем гледа на Косово и Метохију и православне светиње. На овај начин исказујемо и своје разумјевање и солидарност према српском становништву са Косова и Метохије, који имају много тога заједничког са нама из Републике Спске, рекао је Бјелица.

Током дводневног боравка на Косову и Метохији, поред посјете Пећкој патријаршији начелник Бјелица планира да обиђе и друге православне светиње на овом подручју.