Никада не смијемо заборавити ствараоце Републике Српске (ВИДЕО)

Аутор: Јелена Маринковић

Борачка организација општине Соколац обиљежила је данас крсну славу – Светог великомученика Димитрија. Програм је почео служењем свете литургије у Цркви светог пророка Илије. Старјешина Храма Романијске Лазарице протојереј Илија Чупић је у обраћању вјерницима рекао:

– Данас прослављамо једног Христовог сљедбеника, који је живећи на овом свијету препознао смисао и суштину живота, да једино на овом свијету вриједи истински служити Богу. Иако је уважавао све почасти свијета, одабрао је нешто много веће и вриједније. Свети великомученик Димитрије био је војсковођа у вријеме цара Диоклецијана. Једно од задужења било је прогон Хришћана, али се није опредијелио за то што је било мрско његовом срцу и Богу. Знао је да ће тим избором положити живот свој, али када човјек схвати да полаже живот за нешто што је вјечно, онда нема страха за своју жртву. Управо нам је то показатељ да полажући оно највриједније – свој живот за Господа, никада неће бити узалудно и заборављено. Ево данас, послије више од седамнаест вијекова, не прослављамо цара Диоклецијана, него Светог великомученика Димитрија и његово дјело – казао је протојереј Чупић.

Овом догађају присуствовали су представници локалне заједнице, града Источно Сарајево, представници борачких организација, те породице погинулих бораца и вијерници.

Опширније у видео прилогу…