Словенија повећава минималну плату са 638 на 736 евра

0

Минимална плата за пуно радно вријеме у Словенији ће се у идуће три године, са садашњих 638 еура нето поступно повећати на 736 еура, према новом законском предлогу који подржава парламентарна већина, а требао би да ступи на снагу с почетком идуће године.

Приједлог измјена закона о минималној плати у сриједу је у законодавни поступак уложила странка Љевица која не учествује у влади, али подржава социјални дио њеног програма, преносе агенције.

Приједлог је потписало 52 заступника, међу којима и сви из владајуће коалиције премијера Марјана Шарца па не би требао имати тешкоћа за пролаз у 90-чланом заступничком дому.

Нешто више плате тако би од идуће године добило око 8 одсто радно активног становништва којима послодавци исплаћују законски зајамчену минималну плату за пуно радно вријеме, с тиме да би се она до предвиђених 736 евра повећавала до 2021. године.

Минимална гарантована зарада је у овој години износила 638 евра нето, односно 843 евра у бруто износу.

Скепсу према новом повећању минималне плате изражавају пословна удружења, јер се послодавци боје пада профитабилности и конкурентности, док синдикати промјену закона о минималној плати поздрављају.