Бесплатним контролама аута сигурније у зиму

Аутор: Горан Лајић

0

У циљу безбједније вожње у зимским условима у РС од наредне седмице широм РС почиње превентивна кампања бесплатне контроле исправности уређаја на возилима и њихове припемљености за вожњу, коју организују Ауто-мото савез РС и ауто-мото друштва.

Перица Пећанац, портпарол Ауто-мото савеза РС, рекао је да ће кампања под називом „Безбједна вожња у зимским условима 2018“ почети у понедјељак од девет часова у бањалучком насељу Лазарево у кругу АМД „Крајина“.

„С обзиром на то да се возило током зиме налази у условима кориштења који доводе до већег хабања и трошења одређених склопова возила, спроводимо акцију у којој ће се возачима сугерисати како да припреме своје возило за зимске услове експлоатације, која је опрема потребна и како што безбједније да учествују у саобраћају“, рекао је Пећанац.

Истакао је да ће током кампање возачима подијелити гребалице за лед и течност за прање вјетробранског стакла мосол, које је за ову прилику обезбиједила компанија „Оптима група“, те образовно-превентивне материјале.

„‘Нестро’ на својим бензинским станицама за возаче има најбољу понуду за куповину зимских гума познатих брендова ‘Сава’ и ‘Дунлоп’ по акцијским цијенама. Акција траје до краја године“, саопштено је из „Оптиме“.

„На овај начин желимо повећати укупан степен безбједности у саобраћају и смањити број саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима“, саопштено је у АМС РС.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је да се као и сваке године промјеном годишњег доба треба припремити за нове услове одвијања саобраћаја, те да овакве кампање имају добар одзив и представљају одређено упозорење за све учеснике у саобраћају, што има позитивне ефекте.

„Прва ствар је да видимо какве су гуме на возилу, најбоља је набавка зимских пнеуматика иако закон дозвољава и љетне пнеуматике са дубином газећег слоја четири милиметра и ланце за снијег“, каже Радовић.

Он истиче да је код саобраћајних удеса са смртним исходом у првих девет мјесеци у РС најчешћи узрок слијетање са коловоза, а да су овакве незгоде посебно честе током зимског одвијања саобраћаја, те је важно припремити се за такве услове.

Горан Д., мјештанин бањалучког насеља Старчевица, каже да је током зиме најбитније имати зимске гуме на ауту, те да многи грађани због беспарице не марећи за своју безбједност возе на истрошеним гумама.

Ову кампању, која ће трајати до 30. новембра, подржали су Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, компанија „Оптима група“ и локалне заједнице.

Контролисаће се:

– вриједности расхладне течности

– квалитет кочионе течности

– дубина газећег слоја пнеуматика

– свјетлосно-сигнални уређаји

– уређај за брисање вјетробрана и перачи вјетробранског стакла

– пуњење акумулатора

– плинска инсталација

– опрема и прибор који треба да посједују возачи на основу правилника

– исправност амортизера (на мјестима гдје буде могуће поставити тестер)